Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Exemplaar van Illacme plenipes met 662 poten. |beeld dr. Paul Marek

Potigste dier ter wereld

SAN FRANCISCO - Het potigste dier ter wereld is een zeldzame miljoenpoot, die op een paar plekken rond San Francisco voorkomt.

Met 750 poten zijn de vrouwtjes van de Illacme plenipes de onbetwiste recordhouders. Mannetjes moeten het stellen met maximaal 562 poten.

De miljoenpoot is al enkele jaren geleden gesignaleerd, maar krijgt deze week in het online tijdschrift ZooKeys een uitgebreide beschrijving van de ontdekker, Paul Marek van de universiteit van Arizona. Het grote aantal poten geeft miljoenpoten een groter graafvermogen, nodig om te vluchten en om voedsel te zoeken. Maar de recordmiljoenpoot heeft ook een soort klauwtjes aan de poten die het dier geschikt maken om rotsen te beklimmen, wat handig is in de rotsige gebieden waar de Illacme plenipes is aangetroffen.

antennes

DNA-onderzoek laat zien dat de meest verwante duizendpoot leeft in Zuid-Afrika, en de onderzoekers denken dat de twee soorten al 200 miljoen jaar gescheiden leven. Bijzondere eigenschappen van de miljoenpoot uit de ‘Silicon Valley’ zijn onder meer grote antennes (vermoedelijk om de weg te vinden, aangezien de duizendpoot geen ogen heeft), het vermogen om zijde te produceren en een zeer rudimentaire mond die alleen geschikt lijkt om sappen uit schimmels en planten te zuigen.

Het dier leeft in een gebied met eikenbossen, rotsen van zandsteen en een bodem van fijn zand. Bovendien zijn er vaak uitgebreide mistvelden in het leefgebied. Welke eisen de duizendpoot precies stelt aan de leefomgeving moet nog worden uitgezocht. Wellicht dat het dan mogelijk is ze in een groter leefgebied uit te zetten.

  • 15-11-2012 - 10.53
  • 15-11-2012 - 10.55

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren