Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Nieuwe Gazaoorlog woedt ook achter computers

TEL AVIV - De nieuwe Gazaoorlog, die via Twitter begon, wordt ook achter computers uitgevochten. Wie de digitale strijd wint, is onduidelijk. Dat lijkt afhankelijk van waar op de wereld de zon schijnt.

Met de militaire acties van Israël tegen Hamas en de Gazastrook lijkt het begrip 'digitale oorlogsvoering' een nieuwe dimensie te krijgen. Waar acties vroeger alleen via militaire commandoposten werden gevoerd, heeft de Israëlische regering een 'social media warroom' opgetuigd, met daarin vrijwilligers die in allerlei talen berichten op websites als Twitter en Facebook plaatsen. Ook beheert het leger een fotopagina op Flickr en een heus online spel. Nog nooit hebben internetters een conflict zo van dichtbij kunnen meemaken. Vroeger bleef het beperkt tot televisie kijken en er het beste van hopen; nu twittert het Israëlische leger binnen enkele minuten na het schot over de dood van een Hamasleider, inclusief een link naar een filmpje.

escapades

Ondertussen vragen diverse media en gespecialiseerde websites zich af waarom Israël dit doet. Om aandacht te vragen voor de constante raketaanvallen uit de Gazastrook in een tijd waarin de wereld zich druk maakt om de escapades van een Amerikaanse officier, suggereert de Israëlische krant Haaretz.

De website techpresident.com wijst daarentegen op diverse foto's die generaals uit het Israëlische leger op internet zetten. Die laten de drukbevolkte Gazastrook zien, met lanceerplekken voor raketten vlak naast scholen en moskeeën. De Hamasstrijders verschuilen zich achter de burgerbevolking, is de boodschap.

Niet alleen Israël is actief op Twitter - ook Hamas heeft inmiddels een eigen pagina. Dat leidde woensdag tot een merkwaardige conversatie tussen beide partijen. Het Israëlische leger liet weten dat de kopstukken van Hamas zich beter niet konden laten zien, waarop de paramilitairen van Hamas sneerden dat de Israëli's met hun acties de 'poorten van de hel' hebben geopend.

meevechten

Nieuw aan deze digitale oorlogsvoering is dat normale burgers ook kunnen meevechten, al is het maar door hun steun voor een van de partijen uit te spreken.

Wie de meeste steun krijgt, is moeilijk te zeggen, vindt Allison Kaplan Sommer, van Haaretz. 'De sympathie op internet lijkt te verschuiven met de tijdzones - wanneer de Europeanen wakker zijn, klinkt duidelijk de steun voor Gaza en Hamas. Als het in de Verenigde Staten dag is, neemt de steun voor Israël toe. Deze oorlog is nog lang niet voorbij, zowel in het echte leven als online.'

  • 15-11-2012 - 19.43

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren