Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Nieuwe Gazaoorlog woedt ook achter computers

TEL AVIV - De nieuwe Gazaoorlog, die via Twitter begon, wordt ook achter computers uitgevochten. Wie de digitale strijd wint, is onduidelijk. Dat lijkt afhankelijk van waar op de wereld de zon schijnt.

Met de militaire acties van Israël tegen Hamas en de Gazastrook lijkt het begrip 'digitale oorlogsvoering' een nieuwe dimensie te krijgen. Waar acties vroeger alleen via militaire commandoposten werden gevoerd, heeft de Israëlische regering een 'social media warroom' opgetuigd, met daarin vrijwilligers die in allerlei talen berichten op websites als Twitter en Facebook plaatsen. Ook beheert het leger een fotopagina op Flickr en een heus online spel. Nog nooit hebben internetters een conflict zo van dichtbij kunnen meemaken. Vroeger bleef het beperkt tot televisie kijken en er het beste van hopen; nu twittert het Israëlische leger binnen enkele minuten na het schot over de dood van een Hamasleider, inclusief een link naar een filmpje.

escapades

Ondertussen vragen diverse media en gespecialiseerde websites zich af waarom Israël dit doet. Om aandacht te vragen voor de constante raketaanvallen uit de Gazastrook in een tijd waarin de wereld zich druk maakt om de escapades van een Amerikaanse officier, suggereert de Israëlische krant Haaretz.

De website techpresident.com wijst daarentegen op diverse foto's die generaals uit het Israëlische leger op internet zetten. Die laten de drukbevolkte Gazastrook zien, met lanceerplekken voor raketten vlak naast scholen en moskeeën. De Hamasstrijders verschuilen zich achter de burgerbevolking, is de boodschap.

Niet alleen Israël is actief op Twitter - ook Hamas heeft inmiddels een eigen pagina. Dat leidde woensdag tot een merkwaardige conversatie tussen beide partijen. Het Israëlische leger liet weten dat de kopstukken van Hamas zich beter niet konden laten zien, waarop de paramilitairen van Hamas sneerden dat de Israëli's met hun acties de 'poorten van de hel' hebben geopend.

meevechten

Nieuw aan deze digitale oorlogsvoering is dat normale burgers ook kunnen meevechten, al is het maar door hun steun voor een van de partijen uit te spreken.

Wie de meeste steun krijgt, is moeilijk te zeggen, vindt Allison Kaplan Sommer, van Haaretz. 'De sympathie op internet lijkt te verschuiven met de tijdzones - wanneer de Europeanen wakker zijn, klinkt duidelijk de steun voor Gaza en Hamas. Als het in de Verenigde Staten dag is, neemt de steun voor Israël toe. Deze oorlog is nog lang niet voorbij, zowel in het echte leven als online.'

  • 15-11-2012 - 19.43

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (37)

aduinkerken (19 november 2012 10:56 uur)

@svanrij, wat eng wat jij nu schrijft.
Haat.
Dan komt bij mij de vraag op wat de (uiteindelijke) bron van die haat is. Is dan hier de waarschuwing van Efeze 6:12 van toepassing?svanrij (18 november 2012 20:32 uur)

Een analogie: Op een gegeven moment wordt 'een kritieke massa' bereikt en krijg je een kernreactie. Dan breekt haat los in een alles verzengend vuur. Dan is het haast niet meer te stoppen. Even los van politieke dingen, strategisch ingrijpen, etc. - Alleen het inzien dat haat allesvernietigend is, inclusief de vernietiging van jezelf, zet mogelijk een poortje open naar verzoening en vergeving. Maar de haat is vaak te diep, als een kloof waar men niet meer overheen kan komen. De haat bij Hamas is zo groot dat ze er geen probleem mee hebben hun eigen mensen, kinderen, etc. in groot gevaar te brengen. Dat doet ze helemaal niks. Ze kennen niets anders dan haat. De huilende moeders komen in beeld, de veroorzakers vlakbij, met bivakmuts, komen liever niet in beeld. Haat laat al het gevoel afsterven. Een van de gevaarlijkste dingen voor de mens, ook voor christenen dus, is dat je besmet wordt door haat. Haat is een gevaarlijker virus dan SARS, H5N1, BSE of meer van die afkortingen.SchenkelND (18 november 2012 19:57 uur)

@Anet. weer voel ik met je mee, er zijn inderdaad enkele extreme (helaas) kolonisten die maar één doel hebben....iedere niet Jood wegpesten. Misschien wel begrijpelijk maar niet goed. Vooruit,...heel fout.
Maar dat soort geweld, hoe erg ook staat niet in verhouding, als je dat al mag doen, geweld inschalen in mate van destructie, in verhouding tot het doelbewust toebrengen van ernstige schade aan burgers bij eigen én willekeurige burgers aan de andere kant. je begrijpt vast wat ik nu bedoel, met de info van de andere draadjes.Anet (18 november 2012 19:23 uur)

@ Schenkel
Mijn dochter werkt in Israël. Ik spreek haar veel via skype en facebook.
Zij maakt wel mee dat Israël Palestijnen tegenwerkt. Huizen en stallen vernield. Kinderen die opgepakt worden door leger of politie, mensen die urenlang in de rij moeten staan om de grens te passeren om naar hun werk te gaan, en die bij de grens getreiterd en uitgescholden worden. Kinderen die begeleidt moeten worden naar school omdat ze anders niet durven ivm treiterijen van kolonisten. Scholen die afgepakt worden, haatteksten die op schoolmuren worden geklad.
De haat is er al en wordt door Israël gevoed denk ik dan.
@HarryS
Ik dacht dat ik toch duidelijk schreef dat Jezus hen vergaf. Dat houdt dan toch ook in dat je dat niet als reden voor Jodenhaat kunt aanvoeren als christen? Als Hij vergeeft wie zijn wij dan om dat niet te doen?aduinkerken (18 november 2012 13:33 uur)

@Harrys, jij schrijft: "Maar verlies niet de werkelijkheid uit het oog! Volgens mij leven jullie in een fantasiewereld of je bent verblinde Hamasaanhangers. Een land volstouwen met langeafstandraketten, en dat niet ter verdediging, nee, om burgers in hun woonhuizen te raken. De moordenaars van Hamas zeggen onomwonden wat hun doel is. En daar willen jullie het nu voor opnemen?"
Het artikel gaat idd over de Hamas. Maar zoals eerder al duidelijk gezegd neem ik (en anderen) het niet op voor de Hamas.
Mede door de andere over dit onderwerp wordt door sommigen hier ook het lijden aan deze kant genoemd. Dat er in het schrijven over deze zaak te eenzijdig pro- Israël wordt geschreven. Dat mede-lijden heeft niets te maken met goedkeuring of afkeuring van een partij in dit conflict. Het is een teken van machteloosheid. Hoe de mensheid daar lijdt, aan beide kanten van de muur.
Dan past er geen wijzen naar meer bij, dan past er alleen nog een pas op de plaats:

Kyrie Eleison .....SchenkelND (18 november 2012 0:14 uur)

2/2 Gezinnen werden zelfs gelokt met hervestigingspremies tot wel 10.000 dollar om daar te komen wonen. Ze werden vrij agressief benaderd door hun broeders om kwaad te spreken over hun werkgevers. Als dat niet werkte werd zelfs grover geweld niet geschuwd. daar kregen dan uiteraard de Israelisch de schuld van, want die hadden dan niet goed voor de veiligheid van hun Palestijnse inwoners gezorgd. Ja Dahag. Het verschil tussen de politieke tak van de Hamas en de militante afdeling had ik al uitgelegd geloof ik.
Dit conflict is heel erg, maar je lost het pas op als de militante, Islamitische, tak van de Hamas is opgedoekt samen met die walgelijke schertsvereniging onder vlag van de VN, de UNRWA.
Wie wil blijven en de juiste papieren heeft mag dat, de nep vluchtelingen gaan ook weer naar huis, klaar is Kees.
Er moet alleen een gezaghebbende overheid met ballen zijn die het initiatief neemt. En, sorry Ben, het lijkt er op dat de USA de goede kant op gaat.SchenkelND (18 november 2012 0:06 uur)

1/2 @Anet. Ik begrijp dat ook jij voor een organisatie werkt die daar actief is? Wel, zonder de privacy van de persoon bloot te geven, ik ken iemand die daar jaren gewerkt heeft, nu niet meer. Ze hielp daar mee aan samenwerkingsprojecten tussen Joden en Palestijnen. Met name op het gebied van landbouw met rendement. De mensen daar konden prima met elkaar overweg. Door internationaal afgesproken regels, waar Israël zich aan hield konden de Palestijnen, uit de zelfde streek als de Joden, geen aanspraak maken op bepaalde voorzieningen omdat dit liep via de UNRWA (even voor de goede orde, ze waren en voelde zich geen vluchteling! Ze waren door geboorte Palestijn) De UNRWA echter, voor 100% afhankelijk van westerse steun, zonder verantwoording, want 95% wordt beheerd door de Palestijnen zelf!, wilde alleen helpen als ze in een kamp gingen wonen of bv de Gaza strook. Dit overigens zonder zich te houden aan die paar regels die het westen voor de steun had opgesteld.HarryS (17 november 2012 23:46 uur)

@aduinkerken: Zoals je niets van wat ik schreef begrijpt, zo begrijp je ook dit niet.
Probeer hieronder nog eens terug te lezen wat ik jou heel serieus heb proberen duidelijk te maken en waar je alleen maar agressief en vol onbegrip op reageerde.HarryS (17 november 2012 23:39 uur)

@Anet - maar jij schrijft alsof de huidige Joden dat gezegd hebben, als jij het hebt over "de mensen die Hem de dood in stuurden".
Weet wel wat je zegt. Datzelfde hebben 'christenen' de eeuwen door gezegd en je weet, hoop ik, wat de gevolgen waren.Anet (17 november 2012 21:42 uur)

Daar bedoel ik ook mijzelf mee.
Dat Hij moest sterven komt door onze zonden.
Maar in het bijbelgedeelte waar ik op doel bedoelde Jezus denk ik meer de mensen die riepen "kruisig hem".aduinkerken (17 november 2012 21:05 uur)

@HarryS, wat bedoel je met: "Anet, daar bedoel je waarschijnlijk vooral jezelf mee?"HarryS (17 november 2012 20:51 uur)

@Anet
"Ook voor zijn vijanden, zelfs voor de mensen die Hem de dood in stuurden."
Anet, daar bedoel je waarschijnlijk vooral jezelf mee?Anet (17 november 2012 18:16 uur)

Ik begrijp nu dat Israël een welvarend land is????
Geen armoede onder de Joden?
Hoe goed kent u het land?Anet (17 november 2012 18:14 uur)

Het zou fijn zijn als ze die bijbel dan ook gingen lezen.....
Gods volk moet Hem gehoorzamen. En de Messias aannemen. Zo niet dan gaan ook zij verloren.
Of gelooft u in het "verbondsautomatisme" ? Net als de RKK ? Als je maar lid bent van de kerk en de rituelen volgt komt het wel goed.
Christus is de enige weg tot de Vader. Niet het deel uitmaken van Gods volk of het lid zijn van een kerk brengt de genade.sdvries (17 november 2012 17:33 uur)

Mijn reactie was inderdaad over de top, als daar mensen door gekwest zijn mijn excusses.
Maar het kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Als reageerders hier een genuanceerd standpunt innemen dan worden die al snel hetanti Israerl kamp gestopt. En dat doet hen geen recht.
Zij moeten het vervangingsdenken maar afzweren en de profeten beter leren lezen. Als dat het enige antwoord op deze moeilijke kwestie is dan vind ik dat schandalig. Je laat op manier de bijbel buikspreken.Anet (17 november 2012 17:32 uur)

Ik ben liever een naïeve volger van Christus dan een alwetende bijbeluitlegger.
Laat mij maar lekker naïef Christus volgen in Zijn liefde voor de mensen.
Ook voor zijn vijanden, zelfs voor de mensen die Hem de dood in stuurden.

Ik zal het nog eens zeggen , dus nu even goed lezen , Ik keur het geweld af dat Hamas gebruikt. En ja Israël mag zich daar tegen verdedigen. Maar .....
Israël staat niet boven de wet. Ook zij zullen internationale verdragen na moeten komen. Palestijnse burgers in vrede laten wonen en werken, als naasten behandelen. Land dat toegewezen is aan Palestijnen of wettelijk door hen gekocht niet afpakken, en geen kolonies in Palestijns gebied bouwen bijvoorbeeld.Anet (17 november 2012 17:31 uur)

Ik ben liever een naïeve volger van Christus dan een alwetende bijbeluitlegger.
Laat mij maar lekker naïef Christus volgen in Zijn liefde voor de mensen.
Ook voor zijn vijanden, zelfs voor de mensen die Hem de dood in stuurden.

Ik zal het nog eens zeggen , dus nu even goed lezen , Ik keur het geweld af dat Hamas gebruikt. En ja Israël mag zich daar tegen verdedigen. Maar .....
Israël staat niet boven de wet. Ook zij zullen internationale verdragen na moeten komen. Palestijnse burgers in vrede laten wonen en werken, als naasten behandelen. Land dat toegewezen is aan Palestijnen of wettelijk door hen gekocht niet afpakken, en geen kolonies in Palestijns gebied bouwen bijvoorbeeld.aduinkerken (17 november 2012 15:55 uur)

@HarryS (17 november 2012 14:42 uur)
- jij weet blijkbaar helemaal niet meer wat voor onzin jij uitkraamt. Schandalig.
Jammer. Triest. Liefdevol??HarryS (17 november 2012 14:45 uur)

@ sdvries (16 november 2012 18:51 uur)
- jij weet blijkbaar helemaal niet meer wat voor onzin jij uitkraamt. Schandalig.HarryS (17 november 2012 14:42 uur)

De redenering van ADuinkerken volgend, heb ik een heel aardige vergelijking: De Engelsen hadden dan niet mogen reageren op de V1's en V2's en de geallieerden hadden Duitsland niet mogen bombarderen, want er kwamen zoveel onschuldigen om. Je snapt wel, AD, zo werkt het dus niet in een oorlog. Dan zeuren over Christelijke bewogenheid lost niets(!) op.
En verbazingwekkend, om niet te zeggen GROF, je zegt: "Hamas schiet niet, maar Israel". Nou, nou, nou, zullen we de discussie maar stoppen als je niet weet wat er plaatsvindt?!

Overigens doe ik niet mee aan de discussie om mij charmant te verwoorden, maar om kort en bondig te weerleggen. Als mensen treuren om Hamas-doden is dat prima, maar m.i. wel misplaatst; maar zij voelen zich kennelijk verbonden met deze 'mensen'. Kan het zijn dat de vervangingsleer jullie parten speelt?Esmee (17 november 2012 12:13 uur)

Sound, waarom zou God 'zijn volk' moeten helpen? Het volk waar jij het overhebt heeft zelf het verbond opgezegd.
Dus waarom??meerzicht (17 november 2012 11:00 uur)

Anet, verlies de moed niet, zou ik zeggen. Zoals Hamas raketten afvuurt op Israël, zo vuurt Sound bijbelteksten af op argeloze lezers. Maar wennen doet het nooit.meerzicht (17 november 2012 10:02 uur)

Anet, verlies de moed niet, zou ik zeggen. Zoals Hamas raketten afvuurt op Israël, zo vuurt Sound bijbelteksten af op argeloze lezers. Maar wennen doet het nooit.pduinkerken (17 november 2012 9:22 uur)

@Paus Sound: ja, waar is de Liefde hier gebleven?
Liefde voor de Palestijnse broeders en zusters in Christus? Of zijn die in jouw ogen minder dan de Joodse messias hatende Joden?
Of hebben ze jou ook ingelijfd bij hun digitale oorlogvoering, leuke bijverdienste in deze crisis.Anet (17 november 2012 0:23 uur)

Ik lees nu pas alle reacties hier en schrik ervan.
Zijn dit lezers van een krant voor betrokken Christenen?
Waar is de liefde gebleven?
En nee niet voor terrosistische organisaties, en zeker niet voor geweld.
Wel voor de gewone inwoners van Israël, joden en arabieren.


Matteüs 25:45
En hij zal hun antwoorden: “Ik verzeker jullie: alles wat jullie voor een van deze onaanzienlijken niet gedaan hebben, hebben jullie ook voor mij niet gedaan.”

Marcus 12
29Jezus antwoordde: ‘Het voornaamste is: “Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; 30heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht.” 31Het op een na belangrijkste is dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.’SchenkelND (16 november 2012 19:23 uur)

@sdvries. Dat lijkt niet de oplossing en is het ook niet. Wat de oplossing wel is? De echte (cfm UNHCR), nog levende Palestijnse vluchteling (ca 30.000) cfm het akkoord, wat Israël zelf al diverse malen heeft voorgesteld, laten leven in de voor hen gereserveerde gebieden. De rest, met de onruststokers, lees PLO en Hamas import Palestijnen, voorop eruit.
Helemaal volgens de afspraken en niets gemeens of zieligs aan.
Ik zei al dat de manier waarop HarryS zijn visie ventileert niet altijd de mijne is, ook jou insinuatie, dat een dode Palestijn er niet toe doet komt noch van mij noch van Harry.
Het is wel prettig, dat als je je in de discussie mengt je zorgt dat je op de hoogte bent van de Bijbelse en wereldse historische feiten en afspraken. Tegenwoordig zeer eenvoudig via het www. Verkrijgbaar in alle gewenste smaken.sdvries (16 november 2012 18:51 uur)

@schenkelnd, nu lijkt het net of de oplossing is dat de palestijnen maar uit de gazastreek moet weg trekken. Dan kan Israel dat gewoon innemen
En @HarryS heeft niet gelijk, hij heeft alleen maar oog voor Israel, en de Palestijnen kunnen wat hem betreft verrekken. Een dode palestijn meer doet niks.SchenkelND (16 november 2012 18:18 uur)

@AD, ik begrijp je punt en snap je redenatie. Echter HarryS heeft ook een punt, misschien niet zo charmant gebracht, maar toch.
De PLO en Hamas hebben baat bij het in stand houden van Palestijnse 'vluchteling'. Maar in de Palestijnse gebieden wonen helemaal geen vluchtelingen! Er wonen mensen die zich Palestijn noemen en uit "vrije" wil daar nog steeds rondhangen. De Arabische, omringende landen, die zo met hen te doen hebben (not) nemen hen niet op, in weerspraak van eerdere afspraken. Er zijn ook vele miljoenen! vluchtelingen die bv gewoon over een Libanees paspoort beschikken. Hoeveel van de Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen zijn er nog, en worden nog gepamperd door het westen? 0 (nul)
zie ook dat andere draadje.aduinkerken (16 november 2012 18:00 uur)

@HarryS, voor je weer zo overdreven absurd reageert zou alle posts goed moeten lezen. NIEMAND hier neemt het op voor Hamas. Voor een completer en niet éénzijdig beeld wordt door sommigen ook gewezen op dat wat de politiek van Israël aanricht. Ook aan Palestijnse kant zijn mannen, vrouwen, kinderen, vaders, moeders, kortom MENSEN die lijden. Het goede is juist dat er niet met de vinger naar één partij wordt gewezen.
Jij schrijft: "Ja, hartverscheurend al die ellende die Hamas veroorzaakt." Dat lees ik alsof je dat zeer sarcastische bedoelt. Maar Hamas schiet niet maar Israël. Dat de schuld uiteindelijk bij Hamas ligt doet er even niet toe. Het zijn Israëlische kogels en raketten. Dan moet je niet éénzijdig ongenuanceerd naar Hamas wijzen. Het ligt wel even iets ingewikkelder.

Het is juist een teken van Christelijke bewogenheid dat ook het lijden van de Palestijnen je niet koud laat .........svanrij (16 november 2012 17:43 uur)

Inderdaad, aduinkerken.
Ik ben blij met je inbreng, Anet.
Voor de 'hardliners': Het gaat in deze context (!) over grove schending van de meest basale mensenrechten. Het gaat hier niet over lief zijn voor Hamas. Niemand neemt het hier op voor terroristen. Schurken moeten aangepakt worden, hard. Goed dat Israël zich verdedigt, dat moet ook. Volg het IDF maar op twitter; de raketten vanuit Gaza moeten gestopt worden. Dat is duidelijk.
Tip: Lees eens artikelen op die link van Kerk in Actie. Als je enkele verhalen leest, en je een beetje inleeft (als je daartoe in staat bent, daar kan het ook aan liggen), dan snap je wat bedoeld wordt.HarryS (16 november 2012 17:11 uur)

Beste ADuinkerken, ik zal jou ook maar even persoonlijk aanspreken. Aardig dat je het voor Anet en Kerk in Aktie opneemt. Ja, hartverscheurend al die ellende die Hamas veroorzaakt. Maar verlies niet de werkelijkheid uit het oog! Volgens mij leven jullie in een fantasiewereld of je bent verblinde Hamasaanhangers.
Een land volstouwen met langeafstandraketten, en dat niet ter verdediging, nee, om burgers in hun woonhuizen te raken. De moordenaars van Hamas zeggen onomwonden wat hun doel is. En daar willen jullie het nu voor opnemen?aduinkerken (16 november 2012 16:38 uur)

@Anet, niet gelijk de handdoek in de ring gooien. Er zijn hier helaas mensen die het nodig vinden erg op de persoon te reageren.
Ik heb een paar verhalen uit je link naar kerkinactie.nl gelezen. Hartverscheurend. Dat maakt het extra moeilijk dat bepaalde reactanten daar geen boodschap aan lijken te hebben.
Gelukkig zijn er ook die zich dat wel aantrekken maar er niets mee kunnen (maar wel lijken te willen) omdat ze het van de andere kant van te dicht bij meemaken.
Dat geeft aan hoe complex de situatie daar is en hoe simplistisch sommige mensen denken :-(svanrij (16 november 2012 15:51 uur)

De IDF op Twitter: https://twitter.com/IDFSpokespersonHarryS (16 november 2012 13:52 uur)

Kijk Anet... een Hamas-liefhebber, iemand die praat over Israel als Gods volk, maar het onheil van de duizenden raketten van Hamas negeert.Anet (16 november 2012 11:45 uur)

Sound :
Het heil dat op dit moment uit de staat Israël komt is vooral onheil.
Vele Palestijnen die het leven onmogelijk wordt gemaakt.
Wat is oorzaak en wat gevolg in deze ondoorzichtelijke oorlog?
Ook (of juist?) Gods volk moet de wet van God in acht nemen: Heb uw naaste lief en God boven alles.pduinkerken (16 november 2012 10:34 uur)

Vooral de cartoon hierbij is leuk.HarryS (15 november 2012 20:37 uur)

De reden is OPENHEID. Laten weten wat je ervan vindt. Doe jij het niet, dan doet de ander het wel. Dat geldt ook voor Israel en de islamistische jihad.
Jammer dat het ND zo gesloten blijft en alleen voor betalende abonnees nieuws heeft en (bijna) niets voor de rest van de grote mensenwereld die de actualiteit in Israel wil volgen. Neem een voorbeeld aan de LIVEBLOG van het RD waar momenteel de hele dag het laatste nieuws uit Israel wel verschijnt.
Of volg het anders op www.vergadering.nu