Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Kasboek gemeenten kleurt rood

DEN HAAG - Voor het eerst sinds 2005 schrijven de gemeenten rode cijfers. In 2010 gaven gemeenten in Nederland bijna 54 miljard euro uit, maar ontvingen zij iets minder dan 52 miljard, een tekort van 1,9 miljard.

De belangrijkste oorzaak zijn de verliezen op bouwgrond die gemeenten al hadden aangekocht en die ze nu niet meer kwijtraken. Ze verloren hierdoor meer dan 700 miljoen euro.

Dat staat in het rapport Maten voor gemeenten 2012 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat gisteren werd gepresenteerd. Sinds 2002 brengt het Planbureau jaarlijks de uitgaven en prestaties van gemeenten in kaart. Voor 2010 werden de baten en lasten van zo’n zestig verschillende gemeentelijke taken onderzocht.

voor het eerst

Het is voor het eerst dat het SCP ook specifiek kijkt naar de inkomsten en uitgaven van gemeentelijke grondbedrijven. De uitgaven hieraan, zo’n acht miljard euro, vormen ongeveer 15 procent van de omzet van de gemeenten.

Tot 2009 vormde de verkoop van bouwgrond een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten. Sinds de economie verslechtert, hebben gemeenten hierop honderden miljoenen euro’s verloren. In 2010 liep het verlies op tot 720 miljoen. Het is goed mogelijk dat gemeenten de komende jaren nog veel grotere verliezen incasseren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten schatte onlangs dat die tot rond de vier miljard kunnen oplopen.

Verder blijkt uit het SCP-rapport dat gemeenten jaarlijks twee procent meer uitgeven, een gevolg van hun groeiend takenpakket.

  • 15-11-2012 - 11.25
  • 15-11-2012 - 11.25

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren