Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Jonge meisjes in Marokko uitgebuit als huisslaafje

RABAT - Marokko doet te weinig om kinderarbeid terug te dringen. Meisjes van 8 of 9 jaar oud moeten als hulpje in de huishouding vaak twaalf uur per dag werken, zeven dagen per week.

Naar schatting 123.000 meisjes onder de 15 jaar zijn het slachtoffer, schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een donderdag verschenen rapport. Dat zijn er veel minder dan in 1999, toen nog meer dan een half miljoen meisjes dwangarbeid moesten verrichten.

'Meisjes worden uitgebuit, misbruikt en gedwongen tot lange werkdagen voor een buitensporig karig loon', aldus HRW-woordvoerder Jo Becker. Veel meisjes werken meer dan honderd uur per week, hoewel de Marokkaanse wet maximaal 44 uur per week toestaat. Nog niet de helft van de werksters krijgt een wekelijkse rustdag.

seksuele intimidatie

Vijftien van de twintig ondervraagde ex-huishoudsters moesten al voor hun twaalfde aan de slag in een huishouden. De meesten zeiden te zijn geslagen en uitgescholden door hun werkgever. Soms kregen ze slaag met de hand, vaak ook met een stok, riem, schoen of plastic buis. Naar school mogen ze niet en sommige werkgevers geven hen ook niet voldoende te eten. Niet zelden maakten mannelijke familieleden van de werkgever zich schuldig aan seksuele intimidatie.

'Doorgaans hebben de meisjes geen idee waar ze naartoe kunnen om hulp', aldus Becker. Ze zijn vaak afkomstig van het arme platteland, gelokt door tussenpersonen die de ouders mooie beloften voorspiegelen. Eenmaal in de stad zijn de meisjes overgeleverd aan hun werkgever. Hun salaris, dat rechtstreeks naar de ouders gaat, bedraagt omgerekend vaak niet meer dan 10 euro per maand.

plastic pijp

Uit getuigenissen in het rapport blijkt dat de levensomstandigheden van veel meisjes schrijnend zijn. Latifa vertelde aan HRW dat ze zonder pauze van de vroege ochtend tot na middernacht moest werken. 'Ik geef niet om hard werken', zei ze, 'maar om geslagen te worden en te weinig te eten krijgen, dat maakt het zwaar.' Fatima uit Casablanca vertelde te worden geslagen met een plastic pijp 'als ik iets had gebroken of als ik het waagde tegen te spreken'. Zij was nog maar 9 jaar oud toen ze als huishoudster moest gaan werken.

De 13-jarige Aziza werd aangerand door de zoon des huizes, toen haar werkgeefster op reis was. Ze vluchtte naar buiten, waar een buschauffeur haar opving en naar het politiebureau bracht. Samira vertelde dat ze pas mocht ontbijten, als ze eerst de verdieping had schoongemaakt, allerlei ochtendklusjes had gedaan en de lunch klaargezet. 'Bij de lunch kreeg ik niet één hap. Ik kreeg ook niet eerder avondeten dan nadat de familie 's avonds naar bed was gegaan.'

In het rapport roept HRW de autoriteiten in Marokko op de wettelijke bescherming voor jonge meisjes te verbeteren. Er moet een verbod komen op huishoudelijke hulpjes die jonger zijn dan 15 jaar. Het toezicht op de werkomstandigheden voor meisjes tussen 15 en 17 jaar moet verscherpt. Werkgevers die geweld toepassen tegen hun hulpjes, moeten bestraft worden.

  • 15-11-2012 - 11.40

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren