Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Intimidatie ingezet tegen alternatieve zorg

De Vereniging tegen de Kwakzalverij schroomt in haar strijd tegen alternatieve geneeskunde niet het middel van intimidatie te gebruiken.

In een artikel in de bijlage NDzorg van 7 november worden voor- en tegenstanders van complementaire c.q. alternatieve behandelwijzen aan het woord gelaten. Professor Henk Timmerman, emeritus hoogleraar farmacochemie, houdt zich namens de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtK) al jaren bezig met de bestrijding van deze geneeskunde. Hij wil patiënten in bescherming nemen; een nobel sterven.

Minder nobel is de wijze waarop deze vereniging dat doet. Ze gebruikt namelijk het instrument van intimidatie. Een hoogleraar uit Nijmegen, spreker op het congres voor integratieve geneeskunde te Utrecht begon er zijn verhaal mee: ik ben gewaarschuwd om hier niet te komen spreken, maar ik doe het toch, omdat ik me de mond niet wil laten snoeren.

diskrediet

Nog een voorbeeld van een dergelijk voorval: professor Huub Savelkoul, immunoloog en celbioloog van Wageningen Universiteit is in diskrediet gebracht door hem te nomineren voor de ‘Meester Kackadoris prijs’. Dit is een ‘prijs’ die jaarlijks wordt uitgereikt aan die persoon die dat jaar volgens de vereniging de kwakzalverij zeer bevorderd heeft.

De reden is geweest dat deze hoogleraar serieus wetenschappelijk onderzoek doet naar ideeën afkomstig uit de alternatieve wereld. Hij doet bijvoorbeeld onderzoek naar de invloed van straling op biologische systemen en heeft daar een voordracht over gehouden (Studium Generale WageningenUR).

ADHD

Voorts heeft hij onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op ADHD. Ook was hij vaak spreker op de jaarlijkse scholingsdag van de Nederlandse Vereniging voor Kritisch Prikken. In 2012 heeft hij die uitnodiging vanwege deze nominatie moeten annuleren. Hij vindt het een belediging om mee te dingen naar dit dubieuze eerbetoon: ‘Ik ben een serieuze wetenschapper.’

Duidelijk is dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij er geen probleem mee heeft om de goede reputatie van vernieuwende wetenschappers te grabbel te gooien met alle gevolgschade van dien. Er is een lichtpuntje: in de ons omringende landen gaat het wetenschappelijk onderzoek naar de complementaire geneeskunde aan diverse universiteiten gewoon door. Daar zal kaf en koren wel worden gescheiden en blijft er alleen nog goede geneeskunde over.

  • 15-11-2012 - 10.00
  • 15-11-2012 - 10.00

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren