Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

In 2013 nog geen verhoging bijdrage pensioen predikant

ERMELO - De verhoging met vijftig procent van de jaarlijkse bijdrage aan de vrijgemaakte predikantspensioenen gaat volgend jaar niet door.

Kerken willen eerst de uitwerking van het complete toekomstplan zien, zegt voorzitter Jan Los van de VSE, nadat woensdag een extra ledenvergadering is gehouden. VSE is verantwoordelijk voor de vrijgemaakte emeritaatsvoorziening. Volgens het bestuur was het hoog tijd voor een forse quotumverhoging om de financiële kwetsbaarheid van het huidige stelsel in te perken. Dat heeft op de langere termijn te weinig dekking om aan alle verplichtingen te voldoen.

geen steun

Het VSE-bestuur wilde de verhoging van de bijdrage alleen doorvoeren wanneer driekwart van de vertegenwoordigde kerken zou instemmen. Die steun kwam er niet. Een ruime meerderheid wil eerst dat de strategische en toekomstplannen verder uitgewerkt worden. Daarbij streeft VSE ernaar het stelsel bij een algemeen pensioenfonds onder te brengen. Ze wil deze plannen voor de zomer uitgewerkt en met de kerken besproken hebben, zegt Los. Ook dan is een forse stijging van de jaarlijkse bijdragen onontkoombaar. Hij beschouwt 2013 financieel als een verloren jaar.

De kerken stemden wel in met het plan de emeritaatsuitkering te koppelen aan de wettelijke aow-leeftijd. Die ligt nu op 65, maar gaat volgend jaar al met een maand omhoog en zal tot 2021 doorstijgen naar 67, aldus het regeerakkoord.

  • 15-11-2012 - 17.47

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren