Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Huishoudens gaven in het derde kwartaal 1,8 procent minder uit dan in dezelfde periode in 2011. De bestedingen dalen nu al zes kwartalen lang. |beeld Novum

Forse krimp Nederlandse economie

DEN HAAG - De Nederlandse economie dreigt opnieuw af te glijden naar een recessie. In het derde kwartaal van dit jaar heeft de economie zeer teleurstellend gepresteerd. Ten opzichte van het kwartaal daarvoor werd een krimp van 1,1 procent genoteerd. De werkloosheid is naar het hoogste niveau in zeven jaar gestegen.

Als de Nederlandse economie ook volgend kwartaal krimpt, is er volgens de definitie (twee opeenvolgende kwartalen negatieve groei) sprake van een nieuwe recessie, de derde sinds 2008. Maar volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zitten we daar eigenlijk allang in. ,,Het gaat al sinds 2011 bergafwaarts, afgezien van een hele kleine opleving in de eerst helft van dit jaar.'' De eurozone zit sinds gisteren al officieel in een recessie. Voor het tweede kwartaal op rij kromp de economie van de zeventien eurolanden samen met 0,1 procent.

klap

Opvallend is dat de groeiende export van Nederland niet langer in staat blijkt om de dalende consumptie en investeringen te compenseren. In de maanden juli, augustus en september zwakte de uitvoer sterk af. Vooral de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen kreeg een klap: 1,7 procent minder dan een jaar eerder. Alleen de wederuitvoer - goederen die via Nederland een buitenlandse eindbestemming bereiken - hield stand.

De opvallend grote krimp van de economie werd met name veroorzaakt door de dalende huishoudbestedingen en afnemende bedrijfsinvesteringen. Er werd fors minder geïnvesteerd in woningen en bedrijfsgebouwen, in vervoermiddelen en machines en installaties.

Huishoudens gaven in het derde kwartaal 1,8 procent minder uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De bestedingen dalen nu al zes kwartalen lang. De consument koopt minder duurzame goederen. Vooral personenauto's zijn minder in trek. De dalende uitgaven kunnen voor een deel worden verklaard uit de afnemende werkgelegenheid. Vergeleken met het tweede kwartaal waren er 21.000 minder banen, en ten opzichte van een jaar geleden zelfs 75.000.

stijging

In oktober was 6,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Dat staat gelijk aan 536.000 werklozen. In een maand tijd kwamen er zeventienduizend werklozen bij. Het aantal werklozen steeg de afgelopen drie maanden met gemiddeld negenduizend per maand. De helft daarvan komt voor rekening van 45-plussers. Ongeveer vijftien procent van de werkloze 45-plussers slaagt er na drie maanden weer een nieuwe baan te vinden.

Vrijwel alle bedrijfstakken bieden minder werkgelegenheid dan een jaar geleden. Vooral in de bouw is de situatie dramatisch. Er verdwenen 17.000 banen in een jaar tijd. De bouw krimpt al sinds 2009, met een kleine opleving in 2011, en de sector is in een jaar tijd acht procent kleiner geworden. De zorgsector, die de afgelopen jaren voor veel nieuwe werkgelegenheid zorgde, schept ook geen banen meer. De nieuwste cijfers van het CBS zijn de slechtste sinds het tweede kwartaal van 2009, toen Nederland in een diepe recessie raakte.

  • 15-11-2012 - 11.42
  • 15-11-2012 - 15.43

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren