Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Ds. Visscher wil dat SGP vrouwenstandpunt aanpast

DEN HAAG - Als de SGP vrouwen op de kandidatenlijst zet, kan de partij weleens gaan groeien.

Dat zegt de Amersfoortse predikant W. Visscher (Gereformeerde Gemeenten) in een interview met het SGP-jongerenblad In Contact. Hij zegt eraan te hechten dat het Bijbelse geluid in de politiek blijft klinken en daarvoor acht hij het nodig dat de SGP blijft bestaan. Hij sluit zelfs groei in Kamerzetels niet uit als de SGP ‘het huidige vrouwenstandpunt aanpast en van de slopende discussie eromheen verlost is’.

Visscher vermoedt dat een ‘deugdelijk christelijk-conservatief geluid’ goed kan zijn voor vier of vijf zetels in de Tweede Kamer. ‘We hoeven dus niet bang te zijn dat door de afschaffing van het vrouwenstandpunt, het zetelaantal ook omlaag gaat.’

discriminerend

Met zijn opmerkingen reageert Visscher op het beraad dat momenteel bij de SGP plaatsvindt. De partij heeft de minister van Binnenlandse Zaken toegezegd zelf met voorstellen te komen om te voldoen aan de uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege heeft uitgesproken dat de SGP vrouwen discrimineert door ze geen plek te gunnen op de kandidatenlijst. Die uitspraak is deze zomer bekrachtigd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg. Het Hof wees het beroep van de SGP af.

Nu moet de SGP aan de wet voldoen, op een wijze die zo min mogelijk inbreuk maakt op de grondrechten van de partij. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen zei in partijblad De Banier dat de SGP zich geplaatst weet voor een dilemma tussen ‘geloofwaardigheid en rechtmatigheid’.

bescheidenheid

Visscher is niet de eerste uit de SGP-achterban die zich openlijk uitlaat over het loslaten van het vrouwenstandpunt. In september zei Pieter Verhoeve, SGP’er en burgemeester van Oudewater, zich niet te herkennen in opmerkingen dat de SGP met het debat over de positie van de vrouw in haar wezen zou worden geraakt. ‘De SGP is de enige christelijke partij ter wereld met dit standpunt, dat geeft reden tot bescheidenheid’, liet hij optekenen in het blad Terdege. Wat Verhoeve betreft zouden ‘vrouwen wel politiek actief kunnen worden’.

  • 15-11-2012 - 10.42
  • 15-11-2012 - 10.43

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (5)

huizing (19 november 2012 16:14 uur)

Moet je aan principes vasthouden, wat het ook kost? De wereld verandert, mensen veranderen, de bijbel wordt anders uitgerlegd. Moet je hiervoor de ogen sluiten en hardnekkig de principes vasthouden of is het beter ze toch maar eens ter discussie te stellen en eventueel af te schaffen. Ik heb te vaak gezien ook binnen de kerken dat "heilige "standpunten door allerlei ontwikkelingen niet meer konden worden gehandhaafd. Het kan lang of kort duren maar ik ben er van overtuigd dat ook binnen de S.G.P de vrouw verkiesbaar zal worden.
Bertus.marco930 (16 november 2012 20:31 uur)

in het RD staat een geheel ander verhaal omtrent deze Dominee.
De ND moet zeker smeullig de kop halen ,maar in werkelijkheid klopt dit verhaal niet. Wat hij wel gedaan heeft is de vraag stellen. Wat is verstandig , wat niet...........Wat is Bijbels en wat niet.geartsje49 (16 november 2012 20:00 uur)

Zoals de SGP ook aangaande het vrouwenkiesrecht in het begin van de vorige eeuw haar principes liet varen. Want vrouwen hadden volgens de SGP niet het recht om te stemmen. Dat kwam enkel de man toe. Maar toen het vrouwenkiesrecht werd doorgevoerd, haalde de SGP bakzeil, want als ze aan haar principes vasthield, zou het haar zetels kosten. Ik kan Renkema niet helemaal ongelijk geven. Of je moet zeggen dat hun vrouwenstandpunt niet echt principieel van aard is. Aan je principes hoor je vast te houden, wat het ook kost. Anders zijn het waardeloze principes.SchenkelND (16 november 2012 1:26 uur)

Bedankt voor je fijne, positief kritische bijdrage Renkema.
Hoe was het ook al weer in een vorige post van jouw hand?
Dit commentaar heeft toch ook een vrij hoog penisnijd gehalte, als ik het zo mag zeggen.renkema12136 (16 november 2012 0:34 uur)

Als de SGP werkelijk zo principieel is als ze zelf graag door laat schemeren dan ontbindt ze zichzelf liever dan te moeten voldoen aan de wettelijke bepalingen die tegen haar zgn grondslag ingaan.
Maar ze zal dat niet doen, en uit angst voor verdwijnen voldoen aan de eisen. En daarmee geeft ze aan eigenlijk een draaikontenpartij te zijn die haar principes opgeeft voor een paar zetels.
Dat geeft te denken. Dan blijken haar andere principes ook niet zo sterk meer. Wat zou ervoor nodig zijn om het homostandpunt, het huwelijksstandpunt en vele andere 'principiele kwesties' overboord te smijten?
Hoeveel macht wil de SGP in ruil voor een van voornoemde kwesties? Ben benieuwd...
Et een beetje geluk blijft de SGP marginaal genoeg om zich dit soort middeleeuwse en achterhaalde ideeën te kunnen veroorloven.