Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Ds. Visscher wil dat SGP vrouwenstandpunt aanpast

DEN HAAG - Als de SGP vrouwen op de kandidatenlijst zet, kan de partij weleens gaan groeien.

Dat zegt de Amersfoortse predikant W. Visscher (Gereformeerde Gemeenten) in een interview met het SGP-jongerenblad In Contact. Hij zegt eraan te hechten dat het Bijbelse geluid in de politiek blijft klinken en daarvoor acht hij het nodig dat de SGP blijft bestaan. Hij sluit zelfs groei in Kamerzetels niet uit als de SGP ‘het huidige vrouwenstandpunt aanpast en van de slopende discussie eromheen verlost is’.

Visscher vermoedt dat een ‘deugdelijk christelijk-conservatief geluid’ goed kan zijn voor vier of vijf zetels in de Tweede Kamer. ‘We hoeven dus niet bang te zijn dat door de afschaffing van het vrouwenstandpunt, het zetelaantal ook omlaag gaat.’

discriminerend

Met zijn opmerkingen reageert Visscher op het beraad dat momenteel bij de SGP plaatsvindt. De partij heeft de minister van Binnenlandse Zaken toegezegd zelf met voorstellen te komen om te voldoen aan de uitspraak van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege heeft uitgesproken dat de SGP vrouwen discrimineert door ze geen plek te gunnen op de kandidatenlijst. Die uitspraak is deze zomer bekrachtigd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg. Het Hof wees het beroep van de SGP af.

Nu moet de SGP aan de wet voldoen, op een wijze die zo min mogelijk inbreuk maakt op de grondrechten van de partij. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen zei in partijblad De Banier dat de SGP zich geplaatst weet voor een dilemma tussen ‘geloofwaardigheid en rechtmatigheid’.

bescheidenheid

Visscher is niet de eerste uit de SGP-achterban die zich openlijk uitlaat over het loslaten van het vrouwenstandpunt. In september zei Pieter Verhoeve, SGP’er en burgemeester van Oudewater, zich niet te herkennen in opmerkingen dat de SGP met het debat over de positie van de vrouw in haar wezen zou worden geraakt. ‘De SGP is de enige christelijke partij ter wereld met dit standpunt, dat geeft reden tot bescheidenheid’, liet hij optekenen in het blad Terdege. Wat Verhoeve betreft zouden ‘vrouwen wel politiek actief kunnen worden’.

  • 15-11-2012 - 10.42
  • 15-11-2012 - 10.43

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren