Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Dopelingen en herintreders bij kerkplantprojecten

HARDINXVELD-GIESSENDAM - In de zeventien kerkplantingen van het International Church Plants-netwerk zijn tussen 2005 en dit jaar 247 mensen gedoopt en 332 opnieuw toegetreden tot de kerk.

Dat blijkt uit een data-overzicht dat evangelist Theo Visser van het ICP-netwerk ter beschikking heeft gesteld. In alle kerkplantingen komen mensen tot geloof, maar er zijn wel verschillen.

nieuwe mensen

'De kerkplantingen waar veel mensen gedoopt worden, hebben allemaal een sterke evangelist aan boord', concludeert Visser in het overzicht. Zo'n evangelist, legt hij uit, stelt binnen het eigen kerkplantingsproject voortdurend de vraag 'of we nog nieuwe mensen bereiken'. Dat is belangrijk om scherp te blijven op de missionaire doelstelling, zegt Visser, die zelf in het verleden als evangelist/voorganger verbonden was aan de multiculturele ICF-gemeente in Rotterdam, dat behoort tot de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Uit de cijfers blijkt verder dat twintig procent van de kerkplantingen verantwoordelijk is voor negentig procent van de dopelingen, en dat één project veertig procent van de dopelingen voor zijn rekening neemt. Welk project dat is, wil Visser niet zeggen. Daarmee creëer je volgens hem 'een ongezonde competitie' tussen de aangesloten kerken.

1 op 16

Wanneer je het aantal nieuwkomers (dopelingen en herintreders) afzet tegen het aantal leden van de kerkplantingen, kom je uit op een verhouding van 1 op 16. Gemiddeld brengen zestien leden dus één nieuwkomer binnen. Vissers conclusie is dat 'het niet makkelijk is om mensen met het evangelie te bereiken, maar dat het toch gebeurt'.

Recent was er discussie of geld en energie wel zo nodig in nieuwe kerken gestoken moet worden. Zouden bestaande gemeenten niet missionairder zijn geworden wanneer evangelisten en pioniers daar hun energie in hadden gestoken? Visser denkt van niet. Het lukt bestaande gemeenten niet zich zo om te vormen dat nieuwkomers er makkelijk een plek vinden en zich bijvoorbeeld in de kerkdiensten thuisvoelen. 'Ik heb te veel pioniers opgebrand zien raken in bestaande kerken.' In plaats daarvan zijn volgens Visser sterke dwarsverbanden nodig tussen bestaande en nieuwe kerken.

  • 15-11-2012 - 16.45

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren