Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Diepe afkeer van Israël

‘Het echte verhaal van Dries van Agt over Israël’, voortdurende aanvallen vanaf de Gazastrook op het zuiden van Israël. De afkeer van deze oase van rust in een gebied vol onrust is groot.

Net terug van een wonderlijke reis met een wonderlijk samengesteld gezelschap van ondernemers uit de volle breedte van de kerken naar een wonderlijk land Israël. We kwamen in het westen, noorden, de Golanhoogte, dwars door Samaria, Judea, de Negev, Karmyya bij de Gazastrook. Israël, een klein land als een oase van rust omringd door diepe vijandschap in een gebied vol onrust.

Wij spraken met leden van de Vergadering der Gelovigen, met messiasbelijdende Joden, met orthodoxe en seculiere Joden, met Arabische en Palestijnse moslims, druzen, leden van Cama Gemeenten, christen-Palestijnen en -Arabieren; voerden gesprekken met de lokale Palestijnse werkers. Wat zouden ze graag onder Israëls gezag blijven. Maar zij kunnen en durven daar niet openlijk voor uit te komen, want stel je voor dat de tweestatenoplossing, waar weinig Palestijnen (Arabieren) nog in geloven, toch doorgang zou vinden; dan worden zij aangemerkt als landverraders, en daar staat in de moslimwereld maar één straf op: de doodstraf.

getto

Mochten de strategisch zo belangrijke Golanhoogte met zijn zoetwaterbronnen, en Samaria en Judea toch worden overgegeven aan de Palestijnen, dan blijft er in het westen een strook van (op sommige plaatsen) slechts twintig kilometer voor Israël over. Een getto met zes miljoen inwoners, met in het westen de zee, in het noorden Hezbollah, in het oosten El Fatah en in het zuiden Hamas. De vele raketaanvallen op het zuiden van Israël tonen wat er dan gebeurt.

Ja, Israël is moe van alle schermutselingen, en zou zelfs zijn Bijbels hartland willen geven voor echte vrede. Maar de raketaanvallen vanuit de Gazastrook en de Iraanse president Achmadinejad maken ons duidelijk waar het echt om gaat: heel Israël.

medelijden

Van de VN, met de vele moslimstaten als lid, heeft Israël ook niet zo veel te verwachten. Noem mij één land in de wereld dat zijn vijanden voorziet van energie, voedsel, medische zorg.

Neen, Van Agt is geen domme man, maar iemand met een diepe afkeer van Israël (ND 14 november). Iemand waar je medelijden mee zou moeten hebben als hij niet zo’n groot gevaar voor Israël zou zijn met zijn achterban. Vergeet daarbij ook niet Hans van den Broek, Harry van Bommel, Greta Duisenberg, dr. Steven Paas, dr. Jos Strengholt...

Maar de toekomst van Israël ligt vast in wat Israëls God aan zijn volk heeft toegezegd. Helaas is dat voor sommigen een diepe ergernis.

  • 15-11-2012 - 9.57
  • 15-11-2012 - 9.58

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren