Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Benjamin Netanyahu. |beeld AP/Dan Balilty

‘Operatie wolkkolom’ toont ongeduld

TEL AVIV - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat zijn land de voortdurende raketaanvallen op zijn burgers niet tolereert.

Bij een aanval vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël vielen donderdag drie doden. Volgens Israël schoten Hamas en andere militante groepen meer dan 180 raketten op het zuiden af. Ook op Tel Aviv werden donderdag raketten afgeschoten. Daarbij vielen geen slachtoffers.

De 'Operatie wolkolom' is kleinschaliger dan het ingrijpen van Israël vier jaar geleden. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen in buurland Egypte.

pretentieuze naam

Israël kiest voor zijn militaire operaties doorgaans pretentieuze namen. Zo heet de woensdag begonnen actie in Gaza 'Operatie wolkkolom'. In het bijbelboek Exodus staat dat God het volk Israël de weg wees door de woestijn, overdag in de gedaante van een wolkkolom en 's nachts als een kolom van vuur. Moderne Israëliërs kunnen alleen maar hopen dat de wolkkolom die hun leiders nu hebben opgericht, hen veilig naar een wapenstilstand zal leiden.

Voorlopig doet alles sterk denken aan vier jaar geleden, toen Israël zijn operatie in de Gazastrook ook begon met luchtmachtacties. Na een reeks Palestijnse raketaanvallen overheerst bij het publiek opnieuw het gevoel dat het zo niet langer kan. De machtigste militaire mogendheid in het Midden-Oosten wordt doorlopend vernederd door een derderangs islamistisch regime. De regering spendeert honderden miljoenen aan het verstevigen van scholen, bedrijven en woonhuizen in het grensgebied. Het luchtafweersysteem 'IJzeren Koepel' plukt met wisselend succes Hamasraketten uit de lucht. Maar ze blijven komen.

cynisch

Net als in 2008 constateren bewoners van het zuiden cynisch dat politici er pas in verkiezingstijd van overtuigd raken dat ze moeten ingrijpen. Dit keer zijn het premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Ehud Barak die hun kansen bij de verkiezingen eind januari willen vergroten. Barak leidt de zieltogende partij 'Onafhankelijkheid'. Als militaire actie ervoor kan zorgen dat het aan de grens met Gaza een paar maanden rustig blijft, is er voor hem politiek gezien veel gewonnen.

Ook de eerste reacties in de media en de politiek doen sterk denken aan die van vier jaar geleden. Binnenslands is er grote steun. En net als toen recruteert de Israëlische overheid een heel leger officiële uitleggers, die de operatie moeten verkopen aan de international media. Amerika steunt 'Israëls recht zich te verdedigen', de Europese Unie put zich opnieuw uit in oproepen tot matiging en de Arabische wereld veroordeelt met grote voorspelbaarheid 'de Israëlische agressie'.

Uri Avnery, veteraan van de Israëlische vredesbeweging, kwalificeert Operatie Wolkkolom als 'Operatie Kort Geheugen'. Toch zijn er verschillen. Dit keer geen zware bombardementen op de terroristische infrastructuur van Hamas, maar gerichte aanslagen op specifieke militaire commandanten en aanvallen op bunkers met raketten die Tel Aviv kunnen bereiken.

veel tijd nodig

De kleinere schaal heeft te maken met de geringere armslag voor Israël in een veranderend Midden-Oosten. Sinds het aan de macht komen van moslimpresident Mohammed Morsi is Egyptes ster in Gaza gerezen. Hamas is voortgekomen uit de Egyptische Moslim Broederschap, Hamas-leiders zijn kind aan huis in Caïro. Als het gaat om rust in en rondom Gaza, is Morsi de man. De Egyptische leider lijkt bereid zich in te zetten voor een langdurige wapenstilstand tussen Israël en Hamas, ook al om zijn relatie met de VS te verbeteren. Maar hij heeft veel tijd nodig en die krijgt hij niet. Operatie wolkkolom is vooral een teken van Israëls ongeduld, niet alleen met Hamas maar ook met Egypte.

Helaas brengt dat Morsi in een nog moeilijker positie. Als Arabisch leider zag hij zich gedwongen Israëls optreden scherp te veroordelen en zijn ambassadeur terug te halen. Israël kan alleen maar hopen dat het daarbij blijft.

De liquidatie van Jabari betekent dat Hamas een nieuwe militaire commandant moet zoeken. Jabari mag volgens Israël een 'topterrorist' zijn geweest, hij luisterde naar Egypte en genoot ook bij andere milities groot gezag. Het eerste resultaat van Operatie wolkkolom is dan ook dat de situatie in de regio nog instabieler is geworden, met een grote kans op verdere escalatie.

  • 15-11-2012 - 20.06
  • 16-11-2012 - 10.50

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren