Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Voice-winnares in RKK kerstshow

GOUDA - Iris Kroes, de winnares van de editie 2011 van het zangprogramma The Voice, is samen met acteur/zanger Charly Luske de hoofdpersoon in het crossmediale kerstproject ZAPP kerst met de Zandtovenaar van de omroep RKK.

Dit werd gistermiddag bekendgemaakt op een persconferentie in het stadhuis van Gouda. Middelpunt van dit muzikale familie-evenement is zandkunstenaar Gert van der Vijver, die het kerstverhaal met steeds wisselende afbeeldingen zal verbeelden. Charly Luske is de verteller van het kerstverhaal. Iris Kroes brengt met haar harp (en stem) enkele traditionele kerstnummers.

De opnamen worden gemaakt op het historische marktplein van Gouda. Het evenement wordt zowel in Nederland als in België op eerste kerstdag uitgezonden. ZAPP kerst met de Zandtovenaar is een samenwerking tussen de RKK en KTRO (omroep in Vlaanderen), Nederlands Bijbelgenootschap, protestantse kerken en de Bisschoppelijke Adventsactie.

Volgens de initiatiefnemers van de tv-uitzending is het nogal slecht gesteld met de kennis over kerst. 'Uit onderzoek op de vraag wat kerst betekent, geeft slechts twintig procent van de Nederlanders aan dat het het feest van de geboorte van Jezus Christus is. Daarom zien we het ook als een prachtige missionaire kans om kinderen, ouders en grootouders de betekenis van kerst anno 2012 te laten zien', aldus Suzanne Kunzeler, netmanager ZAPP/Zappelin.

Voor Luske en Kroes is deelnemen aan het programma een bewuste keuze. Luske: 'Vorig jaar deed ik mee als zanger, nu als verteller. Het kerstverhaal bindt. Ik ben niet echt religieus in de zin dat ik naar de kerk ga. Ik probeer mijn kinderen ook mee te geven dat kerst niet alleen maar om cadeautjes onder de boom gaat, maar dat het ook om de ander gaat en dat je ook naar die ander moet kijken. Mijn kinderen zitten op een christelijke school, dus zij krijgen natuurlijk al het een en ander mee.'

In april dit jaar was Luske te zien als Judas in The Passion, het evenement dat in Rotterdam werd gehouden. Iris Kroes is eveneens niet aan een kerk verbonden. 'Maar ik heb wel veel respect voor mensen die geloven', zegt ze. 'Voor mij behoort het kerstverhaal uit de Bijbel tot algemene kennis, maar voor veel mensen is dat niet het geval. Daarom vind ik het mooi om dit eeuwenoude verhaal op een creatieve wijze, samen met de zandkunstenaar, uit te beelden.'

De muzikale Friezin zal - zo is de verwachting - drie liedjes zingen tijdens het muziekevenement waaraan nog meer Nederlandse artiesten deelnemen. Uitzending eerste kerstdag, Nederland 1, 17.00 uur. Herhaling volgende dag.

  • 14-11-2012 - 18.46

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren