Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

|beeld GPD / Johan Stahl Winthereik

Corrupt met een glimlach

Vanavond begint het International Documentary Filmfestival Amsterdam, kortweg IDFA. Een internationaal hoog aangeschreven festival dat wars van glamour en poeha al vijfentwintig jaar lange documentaires centraal zet. De VPRO doet er op televisie de komende weken uitvoerig verslag van.

Het IDFA begon een kwarteeuw geleden in hartje Amsterdam bescheiden met enkele duizenden bezoekers en trekt inmiddels honderdduizenden filmliefhebbers van heinde en verre. Het is het grootste en belangrijkste festival voor documentairefilms ter wereld. Nu straffe bezuinigingen dreigen, wordt echter gevreesd voor de toekomst.

Naast gesprekken met documentairemakers zendt de omroep ook enkele opvallende of bijzondere parels uit de vorige editie uit. Om te beginnen The ambassador, de openingsfilm van vorig j aar die veel stof deed opwaaien. In de zaal zat toen de ziedende zakenman Willem Tijssen, die de vertoning vergeefs had proberen tegen te houden. In de film van de Deen Mads Brügger wordt hij afgeschilderd als een dubieuze zakenman bij wie je tegen grof geld een Liberiaans consulaat in een Afrikaans land kunt kopen. Een leugen, hield Tijssen vol.

titel

In The ambassador verkleedt Brügger zich als nepambassadeur die op een ongebruikelijke manier het morele failliet van de Centraal-Afrikaanse Republiek aantoont. Hij filmt met de verborgen camera en laat zien hoe eenvoudig het is om in dit land de hand te leggen op ‘bloeddiamanten’, die in oorlogsgebied met slaven- en kinderarbeid worden gewonnen. Het levert een wat trage, bij vlagen boeiende film op die de mechanismen van de macht blootlegt.

In Afrika tiert de corruptie welig. Dat is genoegzaam bekend en het levert in de film weinig nieuwe gezichtspunten op. Het maakt het lef van Brügger er niet minder om. Intrigerend is het gemak waarmee ‘een zeer witte Europeaan, die zich van binnen een Afrikaan voelt’, een diplomatieke titel koopt. En vervolgens ‘in een van Afrika’s meest mislukte landen’ zijn gang kan gaan.

sujet

In de film, waarin schijn en werkelijkheid door elkaar lopen, presenteert Brügger zich als een licht excentrieke zakendiplomaat in een flitsend pak met gangsterbril. In zijn patserige vermomming krijgt de neokoloniaal kinderlijk eenvoudig toegang tot bedenkelijke types met wie hij ‘zaken’ kan doen. Onder hen Guy-Jean, hoofd van de plaatselijke veiligheidsdienst, die vlak na Brüggers gesprek wordt vermoord.

Veelzeggender nog is Brüggers omgang met de geslepen monsieur Gilbert, een diamantmijnexploitant met een machetelitteken in het gezicht. De ‘consul’ sluit met hem een deal om illegaal diamanten uit te voeren. Achter Gilberts minzame glimlach gaat een volstrekt onbetrouwbaar sujet schuil.

Inside IDFA, VPRO, Ned. 2, 23.00-23.45 uur. VPRO import: The ambassador, VPRO, Ned. 2, 23.45-01.00 uur

  • 14-11-2012 - 11.46
  • 14-11-2012 - 11.49

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren