Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Commentaar

Andere toon bij Rutte II-B

Zelden heeft een kabinet zo’n moeizame start gehad als het kabinet-Rutte II.

Misschien is het beter te spreken van Rutte II-B, want nog voor de premier zijn ploeg in de Kamer presenteerde, is het regeerakkoord aanzienlijk aangepast. Dat was nodig om het oproer bij een van de dragende coalitiepartijen, de VVD, tot bedaren te brengen. Vanzelfsprekend had de oppositie veel kritiek op de verkeerd uitpakkende plannen met de zorgpremie. De onderhandelaars van VVD en PvdA, Zijlstra en Samsom, betreurden de gang van zaken.

Ook premier Mark Rutte kwam maandagavond met een ruimhartige erkenning van zijn ‘fout’ en bood daarvoor zijn verontschuldiging aan. Bij de start van een kabinet dat zo veel op de schop neemt, is dat geen praatje voor de vaak. Hier geldt bij uitstek het gezegde: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. Want het is van groot belang dat het kabinet de hand aan de ploeg slaat.

beloften

De zware crisis waarin Europa en Nederland verkeren, vraagt daar om na het mislukte experiment van Rutte I. De valse start van het nieuwe kabinet en de doorstart hebben ook een positief effect. Van de joligheid van stoere jongens die het allemaal zo lekker snel voor elkaar hadden gebokst, is weinig meer over. Het premie-oproer heeft ze met de neus op de weerbarstige werkelijkheid gedrukt.

Het gevolg is dat, meer dan twee weken geleden, de premier in zijn regeringsverklaring een andere, meer bij de crisis passende, toon heeft gekozen. Hij ging de verkiezingen in met een ‘Telegraafje’, door het doen van makkelijke beloften. Met dank aan die Telegraaf – o ironie- werd hij op hardhandige wijze teruggefloten. Interessant is de vergelijking die de premier maakte met eerdere moeilijke of gepolariseerde periodes in de geschiedenis.

aanknopingspunten

Hij noemde de ‘pacificatie’ van 1917 (onderwijsvrijheid en kiesrecht) en de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Ook toen waren er kabinetten waarin partijen bereid waren verschillen te overbruggen om het land vooruit te helpen. Die vergelijking is terecht. Het komt er bij de uitvoering van het kabinetsbeleid dan wel op aan. Maakt het kabinet werk van de beloofde dialoog met de Kamer, sociale partners en maatschappelijke organisaties? De praktijk moet het uitwijzen.

Dit kabinet straalt terecht urgentie uit. Van de burgers worden offers gevraagd. Met enige vertraging bereikt de crisis, die in 2008 in de VS begon, nu de portemonnee van alle burgers. De lange reeks maatregelen die het regeerakkoord bevat, zullen door iedereen pijnlijk gevoeld worden. Belangrijk is dan dat de pijn eerlijk wordt verdeeld. Het regeerakkoord biedt daarvoor aanknopingspunten, al zal er op onderdelen flink aan gesleuteld moeten worden.

  • 14-11-2012 - 8.51
  • 14-11-2012 - 8.58

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren