Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Commentaar

Noodzakelijke eenheid

Eindelijk heeft het Syrische verzet de langverwachte eenheid gevormd. Zo kan het bericht uit Daho, waar de nieuwe Nationale Raad is gevormd, worden gelezen. De nieuwe raad moet de afstand overbruggen tussen de elitaire oppositie die al jaren in het buitenland woont en de Syriërs die elke dag met het regime van Assad vechten.

Maar in werkelijkheid is er een andere eenheid nodig: een internationale eenheid die zowel het regime als de oppositiegroepen kan dwingen het leven van de burgers te eerbiedingen, een einde aan het geweld te maken en met een nieuwe regering een toekomst voor Syrië te zoeken. Die eenheid wordt met de dag noodzakelijker, getuige de Syrische beschietingen van Turkije, Jordanië, Libanon en inmiddels ook Israël.

Het zijn tot nu toe nog geen grootschalige botsingen, maar de dreiging daarvan is door de recente incidenten wel aangetoond. Los daarvan begint de toekomst van Syrië er zonder een ‘leidende hand van buiten’ uit te zien als een tweede Somalië, waarschuwt de bijzonder VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi. Helaas is deze internationale eenheid vooralsnog een illusie, gezien de houding van Rusland en China.

rol

Dat brengt de vraag naar voren, of er geen andere coalitie kan worden gevormd, met Arabische en westerse landen die verder bloedvergieten en een uitslaande brand in de regio willen voorkomen. De vorming van de nieuwe nationale raad van het Syrische verzet is daarvoor wel een belangrijke stap. Het laat zien dat de diverse verzetsgroepen gevoelig zijn voor de argumenten van westerse landen die naar politieke en andere kanalen zoeken om de opstand tegen president Assad te steunen.

Maar de belangrijkste voorwaarde om een oplossing voor Syrië te vinden, is het vertrek van Assad. Zijn naam is zo verbonden aan het voortgaande bloedvergieten dat er geen akkoord denkbaar is waarin hij nog een rol speelt. De Britse premier David Cameron vatte dit samen in zijn verzuchting tegenover de Arabische zender Al Arabiya: ‘Alles, alles, om die man het land uit te krijgen en om een veilige machtsoverdracht in Syrië te hebben’.

variant

Nog steeds ligt de sleutel daarvoor vooral in Moskou, waar diezelfde Assad zich voor de Russische televisie nog even onbuigzaam toonde als altijd. In zijn land is het geweld zo uit de hand gelopen, dat het Rode Kruis zegt de verslechterde situatie niet langer het hoofd te kunnen bieden. Het conflict is, met inmiddels duizend doden per week, een echt humanitair drama.

Nog langer uitstel van internationaal handelen is onverantwoord, stelt Turkije dan ook terecht. Maar eerder dan een militair ingrijpen, moet dat een eensgezinde, publieke en morele aanval zijn op de werkelijke hoeder van het gewelddadige regime, Moskou. Met een variant op de woorden van Cameron: alles, alles om Rusland bij zinnen te brengen.

  • 13-11-2012 - 8.42
  • 13-11-2012 - 8.49

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren