Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Commentaar

Noodzakelijke eenheid

Eindelijk heeft het Syrische verzet de langverwachte eenheid gevormd. Zo kan het bericht uit Daho, waar de nieuwe Nationale Raad is gevormd, worden gelezen. De nieuwe raad moet de afstand overbruggen tussen de elitaire oppositie die al jaren in het buitenland woont en de Syriërs die elke dag met het regime van Assad vechten.

Maar in werkelijkheid is er een andere eenheid nodig: een internationale eenheid die zowel het regime als de oppositiegroepen kan dwingen het leven van de burgers te eerbiedingen, een einde aan het geweld te maken en met een nieuwe regering een toekomst voor Syrië te zoeken. Die eenheid wordt met de dag noodzakelijker, getuige de Syrische beschietingen van Turkije, Jordanië, Libanon en inmiddels ook Israël.

Het zijn tot nu toe nog geen grootschalige botsingen, maar de dreiging daarvan is door de recente incidenten wel aangetoond. Los daarvan begint de toekomst van Syrië er zonder een ‘leidende hand van buiten’ uit te zien als een tweede Somalië, waarschuwt de bijzonder VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi. Helaas is deze internationale eenheid vooralsnog een illusie, gezien de houding van Rusland en China.

rol

Dat brengt de vraag naar voren, of er geen andere coalitie kan worden gevormd, met Arabische en westerse landen die verder bloedvergieten en een uitslaande brand in de regio willen voorkomen. De vorming van de nieuwe nationale raad van het Syrische verzet is daarvoor wel een belangrijke stap. Het laat zien dat de diverse verzetsgroepen gevoelig zijn voor de argumenten van westerse landen die naar politieke en andere kanalen zoeken om de opstand tegen president Assad te steunen.

Maar de belangrijkste voorwaarde om een oplossing voor Syrië te vinden, is het vertrek van Assad. Zijn naam is zo verbonden aan het voortgaande bloedvergieten dat er geen akkoord denkbaar is waarin hij nog een rol speelt. De Britse premier David Cameron vatte dit samen in zijn verzuchting tegenover de Arabische zender Al Arabiya: ‘Alles, alles, om die man het land uit te krijgen en om een veilige machtsoverdracht in Syrië te hebben’.

variant

Nog steeds ligt de sleutel daarvoor vooral in Moskou, waar diezelfde Assad zich voor de Russische televisie nog even onbuigzaam toonde als altijd. In zijn land is het geweld zo uit de hand gelopen, dat het Rode Kruis zegt de verslechterde situatie niet langer het hoofd te kunnen bieden. Het conflict is, met inmiddels duizend doden per week, een echt humanitair drama.

Nog langer uitstel van internationaal handelen is onverantwoord, stelt Turkije dan ook terecht. Maar eerder dan een militair ingrijpen, moet dat een eensgezinde, publieke en morele aanval zijn op de werkelijke hoeder van het gewelddadige regime, Moskou. Met een variant op de woorden van Cameron: alles, alles om Rusland bij zinnen te brengen.

  • 13-11-2012 - 8.42
  • 13-11-2012 - 8.49

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (11)

Riesje (21 november 2012 10:02 uur)

Gisteren ( 20 nov ) las ik in een krant dat 13!!!!! ( niet zomaar een paar) islamitische strijdgroepen de oppositie afwijzen.....
Dus wie is nu de oppositie??
Welke coalitie gaat het westen nu mee onderhandelen???
Wie is nu het aanspreekpunt.
NIETS IS WAT HET LIJKT IN HET MDDEN OOSTEN.
Wij met onze culturele achtergrond zullen dit nooit kunnen doorgronden.
Deze mentaliteit is KEIHARD EN VOORAL ONGENADIG.!!!!!!!
Want genade is ZWAK!!! in hun ogen. En als Islamist mag je niet zwak zijn.
pduinkerken (13 november 2012 19:18 uur)

Waar is de mailschakkel als je hem nodig hebt? Of zou hij echt niet bestaan?marco930 (13 november 2012 14:09 uur)

pduinkerken ; geen stokpaardje , alleen een rechtzetting op een feit dat de vrijgemaakten graag verdoezelen .
verdoelzelen als het om de waarheid gaat.pduinkerken (13 november 2012 13:58 uur)

@Marco: je schiet sneller dan je denkt. Maar om je te vragen iets langer na te denken schiet niet op. ;-)

Marco, je doet alleen of je op mij reageert, maar in werkelijkheid gebruik je mijn opmerking als opstapje voor je stokpaardje.
Je bent hier niet op je werk, ouwe slopert!marco930 (13 november 2012 13:20 uur)

ja meerzicht ; het gaat over syrie en als je echt meerzicht heet dan kijk je verder dat ik reageer op pduinkerken.
en als je verder echt wat toegevoegde waarde hebt ; meld het dan of hou je lekker weer je stilmarco930 (13 november 2012 13:15 uur)

Gersta ; a lees goed ,omdat ik op pduinkerken reageer ! 2 Ken je je geschiendenis ,omdat je dan achter komt dat Ds Hoogedoorn er UIT IS GEZET !!!! en Ds De Wolf ERUIT IS GEPEST !!!

En ik hoop dat Assad nog lang blijft zitten waar die zit ......................ivm beter hem dan die moslim-islamieten die na hem komen.

Kerkelijke eenheid ; het steeds wat ons scheid is nl dat wat ons moet bindengersta (13 november 2012 13:09 uur)

Marco, daar ging het artikel toch helemaal niet over. Wat u aanroert is een gans andere discussie. Niemand is uit de GKv 'getrapt' of 'weggepest'. Beperk je tot wat in het artikel staat. Pduinkerken haalt alleen maar een paar voorbeelden aan. En het is zo denk ik: er komt geen eenheid/vrede in het midden-oosten en ook niet in de zo verdeelde kerkelijke wereld. We kunnen er naar streven en men kan Syrië/Assad proberen te dwingen om op de knieën te gaan en vrede te zoeken, maar mogelijk wordt het dan een gedwongen vrede. Maar dat zou misschien al beter zijn dan nu, als de partijen hun wapens neerleggen en de inwoners met rust laten van beide kanten. Laten we daar vooral veel om bidden. En ook om meer kerkelijke eenheid waar dat kan. Laten we zoeken wat ons bindt en niet steeds wat ons scheidt.meerzicht (13 november 2012 13:08 uur)

Het gaat toch over Syrië, marco? En bovendien is jouw zienswijze wel heel erg gekleurd door een bepaald soort bril. Nuchter naar de feiten kijken is kennelijk moeilijk.marco930 (13 november 2012 12:29 uur)

pduinkerken ; vergeet vooral er niet bij te vertellen dat Ds Hoogedoorn door de vrijgemaakte er uit is getrapt , en dat dat niet kwam door Schriftkritiek. En dat Ds de Wolf weggepest is door Prof. vd Velde. Anders krijg je zo vertekend beeld in wat jij nu zo schetst


Riesje (13 november 2012 11:43 uur)

Eenheid? In Syrie? Alle Islamisten van het midden oosten zijn daar vertegenwoordigd!
Zij kennen alleen het principe EER EN WRAAK!

Coalitie Westerse landen en Arabieren....nee!! Het westen vertegewoordigd alle ongelovigen op de wereld en leeft in Dar al- Harb met de Islam ; Dus nooit aan beginnen!

Het vertrek van Assad..... Dat zou even een opluchting geven met veel vreugde en kogels de lucht in schieten om vervolgens het land in een vreselijke " zuivering" te storten. Want er moet gewroken worden.

Het is vreselijk wat hier gebeurt, hier zien we nu wat in psalm 83 staat en mogelijk leidt het tot Jesaja 19!
Het enige wat wij kunnen doen is Bidden! Deze mensen hebben de Bijbel niet!
Bidden ; Opdat zij weten dat alleen uw naam Is; Here, de allerhoogste over de ganse aarde!pduinkerken (13 november 2012 10:31 uur)

Eenheid, een mooi begin deze Nationale Raad.
Maar de ervaring leert dat een gezamenlijke vijand of tegenstander allen de partijen kan verbind tot hij is verslagen. En dat niet alleen in de Arabische wereld, ook de koude oorlog na de 2de wereld oorlog, of de latere breuken binnen de nieuwe vrijmaking.
Zodra het gemeenschappelijke doel bereikt is, komen de onderlingen verschillen weer naar boven. Is Syrië daar wel klaar voor? Of blijft het nog enkele jaren in burgeroorlogen na het vertrek van Assad?