Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Eenzame uitvaart

Eenzame uitvaart

In eenzaamheid overlijden in Nederland. Het gebeurt jaarlijks enkele tientallen keren. Niemand die je kent, niemand die wil begraven. Behalve de gemeente en een select groepje dichters. Bij toerbeurt dragen ze op ‘eenzame uitvaarten’ gedichten voor. De zogenoemde ‘Poule des doods’.

Een dichter die een gedicht voordraagt op een begrafenis van iemand die hij of zij niet kent. Dit typische Nederlandse fenomeen wekt enige verbazing en verwondering elders in de wereld. De BBC maakte er ooit een forse radioreportage over. Vanavond is er een lange documentaire in Het Uur van de wolf van de NTR.

Centraal staat de Amsterdamse Dichter F. Starik (foto). Hij doet het werk voor de Poule des doods al jaren en is ook de bedenker van deze licht morbide titel. Het is nooit leeg in de aula’s waar hij zijn gedichten voordraagt. Maar hij is wel de enige gast. De andere mensen die in de aula zitten, zijn van de begrafenisonderneming en van de gemeente die opdraait voor de kosten van de uitvaart. Het zijn ‘vier kopjes koffie’ zoals iemand in documentaire het droog uitlegt.

dichters

In 2005 verscheen er al een boekje over het werk van de Poule des doods. Met daarin de verhalen van de eenzame gestorvenen, meestal gereconstrueerd uit de bezittingen die ze achterlieten en een gedicht van de dichters. De documentaire volgt hetzelfde principe. Medewerkers van de gemeente verzamelen gegevens in de huizen van de gestorvene en de dichter haalt daar zijn inspiratie uit. Na de begrafenis of de crematie is er dan nog een klein gesprek tussen de dichter en de medewerkers van de gemeente.

Soms een praatje over het gedicht, soms over de houdbaarheidsdatum van de koffiemelk en soms over wat de pot vanavond schaft. Het resultaat, Poule des doods, is fascinerende televisie. De gefilmde dichters hebben geen band met de overledene, maar proberen er wat van te maken. Ze stellen zichzelf interessante vragen. Wat is het gedicht eigenlijk, voor wie is het bedoeld? En: zou de overledene dat dichten wel op prijs hebben gesteld?

Het uur van de wolf: poule des doods, Ned. 2, NTR, 22.55-23.55 uur

  • 13-11-2012 - 8.52
  • 13-11-2012 - 8.58

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren