Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Sergio Babb verruilde het FC Twente-shirt voor dat van DETO Twenterand. Onder zijn tenue draagt hij een shirt met de tekst ‘It’s all about Jesus’. |beeld VI Images

Geloof bracht Sergio Babb van FC Twente naar DETO

VRIEZENVEEN - Sergio Babb zei zijn profcarrière bij FC Twente vaarwel om zich toe te wijden aan zijn geloof. Babb is nu bij topklasser DETO Twenterand een gewaardeerde speler. Op het veld én in de kleedkamer.

‘Het mooiste wat me is overkomen, dat de contractbesprekingen met FC Twente vastliepen’, zegt Sergio Babb, aanvaller van topklasser DETO Twenterand.

Als kind droomde de kleine Amsterdammer er al van om een grote voetballer te worden. Via de amateurs van Buitenveldert en Achilles ’29 uit Hengelo kwam de snelle, donkere aanvaller op zijn twaalfde jaar bij de jeugd van de eredivisionist FC Twente. Hij doorliep de jeugdopleiding en kwam bij de selectie. Zijn ideaal leek bereikt. Twee keer speelde de behendige Babb in de hoofdmacht van FC Twente, maar plots daarna leverde hij zijn spullen in om zich geheel te wijden aan het bestuderen van de Bijbel en het dienen van de Heer.

‘Mijn ex-vriendin stelde mij voor de keuze, of zij of God. Ik maakte uiteindelijk de keuze voor God. Het gaat erom wat God wil’, vertelt Babb. ‘Ook toen ik tot bekering kwam wilde ik nog terug naar het profvoetbal. Ik wilde eerst nog mijn eigen plan volgen maar kwam erachter, dat dat niet werkte. Mijn bestemming is niet om profvoetballer te zijn, maar dienaar van de Heer.’

Op de vrijdagavond is de gebedsavond. Zaterdag staat er een wedstrijd op het programma bij DETO Twenterand en de zondag is voor de prediking. ‘Ik zou nu niet meer op zondag willen spelen.’ Sergio Babb heeft gebroken met zijn verleden. ‘Ik was op zoek naar geld, eer en aanzien en ik was gefocust om een grote voetballer te worden. Nu speel ik voor God en wil de mensen de genade van God brengen. Toen dacht ik alleen aan mezelf en nu zegt de Heer: je moet jezelf vergeten. Mijn doel is om ook hier bij DETO Twenterand te getuigen van Hem.’

kleedkamer

Sergio pakt de Bijbel en slaat deze open bij Jeremia 29:11. Zijn Bijbel staat vol met onderstrepingen en gele markeringen. Hij leest voor en verwijst vervolgens naar Johannes 3:27 : ‘Een mens kan zich niets toe-eigenen als God het hem niet heeft gegeven.’ Hij stelt daarop: ‘Zijn plannen, die Hij voor mij had, stemden niet overeen met mijn plannen als profvoetballer. Hij heeft mij zijn plannen geopenbaard en mij verteld over zijn genade. Ik heb als opdracht gekregen om de genade, die ik mocht ontvangen door te vertellen aan mensen in de voetbalwereld. Wat mij is overkomen is een voorrecht. Ik ben niet met Jezus opgevoed, maar ik heb Hem onderweg leren kennen.’

Sergio draagt onder het rood-zwarte DETO-tenue altijd een shirt met de tekst: ‘It ’s all about Jesus.’

geloofsgesprek

Zijn clubgenoten storen zich niet aan Sergio Babb. Elke wedstrijd gaat de Bijbel mee in de voetbaltas. Babb gaat even alleen zitten en slaat de Bijbel open. Zijn medespelers praten in de kleedkamer, de kantine of in de bus verder met elkaar. Ze respecteren hun gedreven buitenspeler.

Op de terugreis zoeken medespelers hem in de bus op en praten met hem over het geloof. ‘Er zijn zeker jongens, die dat willen horen. De Heer wil de jongens bereiken door mij. Ik stel nu God boven voetbal. Ik ben gelukkiger bij DETO dan bij FC Twente. Toen dacht ik: dit is het leven. Nu weet ik dat alles van Hem komt.’

  • 12-11-2012 - 9.49
  • 12-11-2012 - 14.54

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (9)

arnebos (13 november 2012 17:00 uur)

Jeroen,

Zal het verleden niet goed praten, waarbij de staat gebruik maakte van haar macht om mensen een bepaalde overtuiging op te leggen.jeroenlansink (13 november 2012 16:42 uur)

Arne, Nederland heeft eeuwenlang een staatsvorm gekend waarbij kerk en staat één waren. Aanvankelijk was dat de RKK, later de NHK. Mensen die in die tijd iets anders geloofden dan de kerk die aan de macht was voorschreef, werden sterk beperkt in de uitoefening van hun geloof en als ze daar openlijk werk van maakten, moesten ze vrezen voor hun leven. In een aantal islamitische landen is dat nog steeds het geval.

Jij en ik verschillen vooral van mening over de herkomst van de geboden, regels, en adviezen die in de Bijbel staan. Jij gelooft dat ze van God komen en ik denk dat ze een menselijke oorsprong hebben. Dat laatste betekent overigens niet dat ze niet waardevol waren in die tijd.arnebos (13 november 2012 15:01 uur)

Intressante insteek. Mijns inziens kun je het geloof niemand opleggen. Het blijft een keuze.
Er zitten geen regels bij. Juist niet.

Waarom zou je als mens het beter moeten weten, als er een God is die alles met een bepaald doel geschapen heeft?
Als je geloofd, dat er Iemand is met zoveel macht en kracht, die zoiets kan, dan moet je als mens gewoon ontzag en respect hebben en kun je er vanuit gaan, dat hij ook weet hoe alles in elkaar steekt.

Daarom ga ik er vanuit, dat de Bijbel goede adviezen geeft over hoe we met elkaar om moeten gaan.
Wanneer ik probeer die adviezen op te volgen, zie ik dat ik baat heb bij die adviezen.

Vaak kan ik het niet, omdat ik tegen mijn eigen onvolmaaktheid aanloop. Wanneer ik mezelf beter leer kennen en bewust wordt van mijn fouten en te korten, dan kan ik hier op een Bijbelse manier mee omgaan.
Dit geeft me rust en een stuk dankbaarheid, daar ik weet dat ik een Vader in de hemel heb, die naast mij staat en voor mij zorgt.jeroenlansink (13 november 2012 14:39 uur)

Nee, Arne, dat heb je mis. Ik heb geen hekel aan mensen met een geloofsovertuiging. Ik vraag me wel vaak af wat hun drijfveren zijn om te geloven zoals ze doen. Met name als ze dat geloof, of de regels die erbij horen, opleggen aan anderen. Gelukkig is die tijd in NL voorbij. Elders in de wereld komt dat nog steeds voor.
Ik dit geval was het slechts een open vraag waarop ik van Babb zelf ook geen antwoord op verwacht. De vraag is wel ingegeven door eigen ervaringen. Ik heb zelf op hoog niveau gesport (Ned. militaire team, eredivisie) en ben daar ook abrupt mee gestopt toen ik inzag dat er niet meer dan een bijrol voor mij in zat. De jaren daarna heb ik met veel meer plezier op een iets lager niveau gespeeld. Het leidde bij mij niet tot het zien van het licht.arnebos (13 november 2012 13:24 uur)

Jeroen,

Krijg bij het lezen van je reacties vaak een gevoel van onvrijheid.
Je accepteerd alleen iedereen die in het vakje 'alles moet kunnen', staat.

Mensen die zichzelf beperkingen op leggen, omdat ze zich daar prettig bij voelen, of omdat ze dit doen vanuit een bepaalde (geloofs) overtuiging daar heb je volgens mij een bloed hekel aan.

Nee, we laten een ander vrij in zijn of haar keuzes.

Maar als ik lid wordt van een hardloop club, dan vinden ze het niet prettig wanneer ik tijdens een wedstrijd langszaam naar de finisch slenter. Zou me zelf niet thuis voelen bij zo'n club.

Maar in mijn voorstellingsvermogen, zie ik jou in staat om vrolijk lid te blijven en koppig jezelf verdedigen totdat iedereen zich gewonnen geeft en de vereniging een multi-kultie-wandel en hardloop vereniging wordt.
Dan heb je het doel bereikt en vind je er niks meer aan op de vereniging.marco930 (13 november 2012 13:18 uur)

Schaam je zelf meer-minderzicht. zonder dat je zelf aan toegevoegde waarde er in legt in jou reactiesmeerzicht (13 november 2012 13:09 uur)

Deze reactie is de noodrem waard, marco. Schaam je.Flint73 (13 november 2012 9:37 uur)

Waarom altijd maar iemand zijn bedoelingen in twijfel trekken. Waarom kunnen wij mensen nooit eens geloven dat iemand oprecht is in zijn 'mening' of geloof?jeroenlansink (12 november 2012 11:46 uur)

Ik vraag me af of Babb deze keus ook zou hebben gemaakt als hij toen al een vaste basisspeler bij FC Twente was geweest, wekelijks in de schijnwerpers had gestaan en wellicht had mogen hopen op een plek bij oranje.