Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Commentaar

China 3.0

China heeft een Gouden Decennium meegemaakt, zo kijkt het vertrekkend leiderschap terug op de tien jaar die het aan de macht is geweest. China stáát er nu, als een macht die de hele wereld beïnvloedt en die de eenzijdige machtspositie van Amerika en Europa heeft weten te corrigeren, melden de staatskranten trots.

Tegelijk waarschuwde vertrekkend president Hu Jintao voor de verblinding van de macht, in de vorm van corruptie. Die is in staat de partij, de staatsmacht en zelfs het land ten onder te laten gaan, hield hij het communistische congres voor. Nu even geen daverend applaus en de staatsmedia schreven het aarzelend op.

Het congres biedt een blauwdruk van de richting die China het komende decennium zal ingaan. Het zal zich profileren, vooral in de regio, als een wereldmacht die eigen regels stelt, in plaats van naar de regels te handelen. Maar het zal ook een weg moeten vinden om de grote veranderingen in de samenleving in goede banen te leiden. Een ding is daarbij volgens president Hu zeker, China ‘zal nooit een westers politiek systeem kopiëren’.

Dit is precies de uitdaging waar wat wel China 3.0 wordt genoemd, het westen voor plaatst. Voor het eerst begint een nieuw leiderschap in China in een situatie met vele miljoenen hoogopgeleide jongvolwassenen. Zij kijken wel degelijk om zich heen en zijn soms meer in Europa en de westerse waarden geïnteresseerd dan Europeanen zelf.

De Chinese variant van Twitter, Weibo, is met driehonderd miljoen deelnemers het grootse sociale platform in één taalgebied. En op dat platform heeft Europees president Herman van Rompuy meer volgelingen dan op het westerse Twitter. Zelfs met de Chinese censuur zal het op den duur vrijwel onmogelijk zijn het blikveld van deze digitale generatie tot China en het ‘socialisme met Chinese trekken’ te beperken.

In de analyses van het partijcongres, is vooral aandacht voor de machtspositie die China claimt en de bedreiging die dat vormt voor de VS en Europa. De juiste balans vinden in de relaties met dit nieuwe China is inmiddels een van de grootste strategische uitdagingen voor Europa. Het land wil en zal namelijk een steeds grotere rol gaan spelen in internationale vraagstukken als energie en klimaat­politiek.

Maar China 3.0 biedt ook grote kansen om contacten te leggen en te onderhouden met de tientallen miljoenen christenen die in het land leven. In de beeldvorming worden zij meestal genoemd in een slachtofferrol, levend onder een repressief regime. Dat beeld is deels terecht.

Maar even waar is dat zij een boodschap hebben voor zowel hun eigen land als het argwanende Westen. Ze hebben decennia van atheïstische politiek overleefd, en vormen alleen al daardoor een getuigenis van de kracht van het Woord. Ook in die zin is China onze aandacht meer dan waard.

  • 12-11-2012 - 10.14
  • 12-11-2012 - 10.14

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren