Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

|beeld uit besproken boeken|beeld uit besproken boeken|beeld uit besproken boeken

Hunkeren naar ongeschonden land

Nederland kent geen natuur meer, wordt wel gezegd. Iedere vierkante centimeter is gecultiveerd. Het zal waar zijn, maar dat maakt het landschap niet minder mooi.

Het is soms alsof de 150 fotografen van Beleef buiten! weken langs de slootkant of langs de bosrand hebben gelegen, wachtend op die ene perfecte plaat. Een libelle met ragfijne vleugeltjes vol dauw, een hertenjong met ogen waar je van smelt, een zeester die op het strand een schitterende tekening achterlaat.

Schitterend, soms op het steriele af. Het boek is een wandeling, meldt samenstelling Daan Schoonhoven. Het is een tocht door Nederland en door de seizoenen. Een heel specifiek soort Nederland: mensen en hun invloed tref je in het boek niet of nauwelijks aan. Alsof alles in Beleef buiten! hunkert en snakt naar een ongerept, ongeschonden Nederland.

hooi op de vork

Een dergelijk gevoel tref je ook aan in Het boerenland. In dat boek schetst Gertjan Heij het Nederlandse boerenbedrijf in – grofweg - de twintigste eeuw. Het is een bonte verzameling zwart-witfoto’s en reclamefolders voor boerenproducten als boter, kaas en eieren. En melk, dat voor de reclameslogans ‘de witte motor’ en ‘Joris Driepinter’ met ‘melk geeft pep!’ aan de man werd gebracht.

Het boerenland ademt nostalgie, verlangen naar het misschien niet zo rijke, maar wel mooie en pure boerenleven. Mannen – échte mannen – die op een hete, zonnige dag gerust wat meer hooi op hun vork namen, vrouwen die zich drukker maakten om hun propere stoepje of hun zelfgemaakte kaas dan om hun carrière, kinderen die door de wei renden in plaats van verpieterden achter hun spelcomputer. Zou het leven echt zo veel mooier zijn geweest? En dan nog: het dorp van toen, het is voorbij. Dat geldt van Nederlands prachtige natuur gelukkig niet.

Beleef buiten. Nederlandse natuur verrassend in beeld gebracht

Daan Schoonhoven. Uitg. Birdpix, Nijkerk 2011. 156 blz. € 24,90

Het boerenland

Gertjan Heij. Uitg. Terra–Lannoo, Utrecht 2012. 96 blz. € 16,99

  • 30-03-2012 - 11.11
  • 30-03-2012 - 14.35

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren