Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Zelfmoordaanslag Afghaanse bruiloft

KABUL - Bij een zelfmoordaanslag op een gebouw vol met bruiloftsgasten in Noord-Afghanistan zijn zaterdag zeker 22 doden en meer dan veertig gewonden gevallen. Onder de doden is een belangrijke plaatselijke commandant die ook in het parlement zat. Ook andere lokale leiders zijn omgekomen bij de aanslag, die vermoedelijk het werk was van de Taliban.

In het gebouw in Aybak, de hoofdstad van de provincie Samangan, werd de bruiloft gevierd van de dochter van Ahmad Khan Samangani. Deze etnische Oezbeek was naast lid van het parlement een zeer bekende plaatselijke leider. De dader liep het gebouw binnen en blies zichzelf op te midden van de gasten.

De verdenking gaat uit naar de Taliban, omdat zij toen zij begin mei hun lenteoffensief aankondigden lieten weten het vooral gemunt te hebben op mensen die de regering van president Hamid Karzai en de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen steunen. Ook hebben de Taliban, behorend tot de etnische meerderheid van de Pathanen, weinig op met de minderheidsgroepen in Afghanistan.

Karzai, zelf een Pathaan, heeft de minderheidsgroepen, ook wel aangeduid als de Noordelijke Alliantie, hard nodig om tot een vergelijk met de Taliban te komen. Als de Taliban evenwel de leiders van die groepen blijven liquideren, zal hun steun aan Karzais pogingen tot een vredesregeling te komen, uitblijven.

  • 14-07-2012 - 12.30
  • 14-07-2012 - 12.30

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren