Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

President Jemen aangekomen in VS

NEW YORK - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is op een onbekende locatie in de Verenigde Staten aangekomen voor een operatie. Dat heeft de Jemenitische ambassade in de VS bekendgemaakt. Saleh moet daar worden behandeld aan de verwondingen die hij vorig jaar opliep als gevolg van een aanslag.

Door een explosie in de moskee van zijn paleis liep hij over heel zijn lichaam brandwonden op. Ook zitten er nog veel houtscherven in zijn borst. Onder internationale druk verliet Saleh Jemen een week geleden. Hij vertrok naar Oman.

In november had hij al aangegeven zijn taken over te dragen aan zijn vicepresident. Daarmee komt een einde aan zijn 33-jarige heerschappij over de Arabische staat. Volgende maand worden verkiezingen gehouden.

Het bezoek aan de VS is niet onomstreden. Human Rights Watch stelt dat honderden antiregeringsdemonstranten zijn omgekomen bij botsingen met veiligheidstroepen. De organisatie noemt het ‘verschrikkelijk’ dat Saleh ‘eersteklas zorg krijgt terwijl honderden Jemenitische slachtoffers die door zijn veiligheidstroepen zijn aangevallen geen fatsoenlijke zorg krijgen en geen gerechtigheid voor de misdaden die zij moesten ondergaan’.

Het is niet bekend hoe lang Saleh in de VS blijft. In een speech voor zijn vertrek beloofde hij voor de verkiezingen terug te zijn. De VS en zijn bondgenoten willen echter dat hij nooit terugkeert.

Het is ook niet de bedoeling dat hij in de VS blijft. Het land wil niet worden beschuldigd van het herbergen van een autocratische leider die door velen wordt beschuldigd van geweld tegen zijn landgenoten.

Saleh wordt al beschuldigd van pogingen invloed uit te oefenen op de nieuwe regering in Jemen. Eerder verbleef hij drie maanden in Saoedi-Arabië, om vervolgen toch weer terug te keren naar Jemen. Hierdoor ontstonden nieuwe protesten.

Om veiligheidsredenen wordt niet vermeld waar Saleh verblijft en waar hij medische zorg krijgt. Saleh vroeg in december een visum aan. Daardoor stond de regering van president Barack Obama voor de lastige keuze de president van een bevriend land te weigeren of het risico te worden gezien als veilige haven voor een autocraat met bloed aan zijn handen.

Uiteindelijk is gekozen hem toe te laten. Dat zou het risico op verstoringen in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen verlagen.

  • 29-01-2012 - 8.15
  • 29-01-2012 - 8.15

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren