Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Rebellen CAR nemen Bambari in

BANGUI - Rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben zondag de stad Bambari ingenomen. Regeringstroepen gaven de veertigduizend inwoners tellende stad na ongeveer twee uur strijd op, melden inwoners.

Bambari ligt 385 kilometer van de hoofdstad Bangui. Rebellencommandant Djouma Narkoyo ontkende dat de inname in strijd is met aanbevelingen van een commissie van regionale staatshoofden om de vijandelijkheden te staken. “Het is gewoon een preventieve actie om een eventuele opmars van loyalistische soldaten ter voorbereiding van een tegenaanval te dwarsbomen”, zei hij.

Minister van territoriaal bestuur en decentralisatie Josué Binoua keurde de actie af. Als de opstandelingen vrede willen, moeten ze de lopende bemiddelingspogingen respecteren en hun opmars staken, zei hij voor de staatsradio.

De rebellen hebben deze maand verschillende plaatsen ingenomen. De rebellenbeweging Seleka omvat drie afzonderlijke groepen opstandelingen, die nieuwe onderhandelingen willen over eerdere vredesregelingen met de regering.

De regering van president François Bozizé heeft al militaire hulp gevraagd van het buurland Tsjaad, dat afgelopen week tweeduizend militairen stuurde. Zij worden inmiddels ingezet om de hoofdstad te versterken en strategische routes te beschermen.

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft sinds zij onafhankelijk werd van Frankrijk talloze opstanden meegemaakt. President Bozizé is zelf in 2003 aan de macht gekomen door een opstand met steun van Tsjadische militairen.

Ondanks de aanwezigheid van goud, diamant, uranium en hout zit de regering van de CAR altijd krap bij kas en is de bevolking straatarm.

  • 23-12-2012 - 23.00
  • 23-12-2012 - 23.00

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren