Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Ex-president Mongolië opgepakt

ULAANBAATAR - Enkhbayar Nambar, de vroegere premier en president van Mongolië, is vrijdag opgepakt. Een grote politiemacht haalde hem vrijdagochtend uit een huis in de hoofdstad Ulaanbaatar, waar hij donderdagavond was ondergedoken nadat zijn lijfwachten een eerdere arrestatiepoging hadden verijdeld.

Enkhbayar was het grootste deel van het afgelopen decennium premier en president, tot hij in 2009 de verkiezingen verloor. Onder zijn regering maakte Mongolië een periode van robuuste groei door, maar groeide ook de welvaartskloof en tierde de corruptie.

Enkhbayar was gedagvaard voor een verhoor over een grote corruptiezaak, zei de directeur van het Onafhankelijke Bureau tegen Corruptie, E. Ambarbat. Volgens het bureau betrof het corruptie rond de illegale privatisering van een staatshotel. “Wij doen al een jaar onderzoek naar de corruptiezaak waar Enkhbayar bij betrokken is. Hij is echter nooit voor verhoor komen opdagen. Wij hebben hem vaak genoeg gevraagd te komen voor ondervraging”, zei Ambarbat.

Volgens de autoriteiten was de aanhouding legaal en gedekt door een gerechtelijk bevel. Aanhangers van Enkhbayar stellen echter dat de arrestatie politiek gemotiveerd is en in strijd met de onschendbaarheid van de ex-president. Na zijn nipte nederlaag in de presidentsverkiezingen in 2009 heeft Enkhbayar een nieuwe oppositiepartij opgericht waarmee hij in juni wilde deelnemen aan de parlementsverkiezingen.

  • 13-04-2012 - 9.00
  • 13-04-2012 - 9.00

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (0)