Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Bisschop Brugge stelt celibaat ter discussie

BRUSSEL - De Brugse bisschop Jozef De Kesel heeft zaterdag het celibaat en de positie van de vrouw in de kerk ter discussie gesteld.

Ook personen voor wie ,,het celibaat menselijkerwijs onmogelijk is'' zouden de kans moeten krijgen priester te worden, aldus de bisschop voor de Vlaamse radio. ,,Ik denk dat de kerk zich de vraag moet stellen of het verplichte celibataire karakter behouden moet blijven'', aldus De Kesel.

Hij noemde het verder ,,bespreekbaar'' dat ook vrouwen priester kunnen worden, al ligt dat volgens hem nog gevoeliger dan het celibaat. De Kesel is de opvolger van bisschop Roger Vangheluwe, die in april aftrad na bekend te hebben dat hij zijn neefje jarenlang seksueel had misbruikt.

Misbruik door geestelijken staat in België in het middelpunt van de belangstelling door het verschijnen van een rapport hierover vorige week. Daaruit blijkt dat dergelijke praktijken in het verleden vaak door de Rooms-Katholieke Kerk zijn afgedekt.

In een brief aan zijn gelovigen schrijft De Kesel dat de kerk haar verantwoordelijkheid moet nemen en niet blind mag zijn voor het ,,onnoemelijke leed'' bij de slachtoffers van misbruik. De organisatie van het katholieke onderwijs in Vlaanderen heeft een handleiding opgesteld over hoe scholen moeten handelen als ze geconfronteerd worden met gevallen van seksueel misbruik. Ze krijgen het advies begrip voor het slachtoffer te tonen en geen contact te zoeken met de media.

  • 18-09-2010 - 11.17
  • 22-09-2011 - 13.32

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (5)

gideon (20 september 2010 10:39 uur)

Vreemd genoeg is de algemene opvatting over het celibaat een vergissing en niet overeenkomstig de leer van de RKK.

Aan het zogenoemde celibaat ligt onderstaande tekst ten grondslag.
Broeders en zusters, laat dus iedereen voor God blijven in die staat waarin hij werd geroepen.
1 Cor.7,24.

Het is absoluut niet in strijd met de leer van de RKK om reeds gehuwde mannen tot priester te wijden. Iets wat in het verleden ook meerdere malen is geschied. Zelf heb ik een Duitse gehuwde priester meerdere malen ontmoet.

Ik begrijp derhalve het hele probleem niet. Maar misschien kan iemand anders, met meer kennis van zaken, daarover enig licht verschaffen.Albert_Frericks (18 september 2010 22:36 uur)

Met het opheffen van het celibaat wordt er geen oplossing gevonden voor sexueel misbruik door RK-pastores. Als celibaat de oorzaak zou zijn dan zou sexueel misbruik buiten de RK-kerk niet voorkomen. Celibaat kan wel een drempel zijn voor RK-kerkleden om zich tot priester te laten wijden en misschien zou door opheffing van het celibaat er meer aanmeldingen komen bij de priesteropleidingen. Evenzo zou daarna aan het licht kunnen komen wie als pastor met zijn huishoudster zou willen trouwen.
In tegenstelling tot RobertMichael (18 september 2010 15:19) kan ik de stelling niet onderschrijven dat geen priester zich aan het celibaat houdt.HarryS (18 september 2010 19:50 uur)

Goeie aktie. Niet voor niets zegt de Schrift dat de oudsten en dienaren man van een vrouw moeten zijn (1Tm.3:4,12). Dat wordt niet teniet gedaan door Paulus' uitspraak dat het beter is om niet te trouwen (1Kor.7:38), want hij zegt ook dat het is beter te trouwen dan van begeerte te branden (:9). Wel heel toepasselijk voor deze dienaren! Overigens ben ik van mening dat in dit soort kerkelijke systemen met van die menselijke regels nog wat anders nodig is, namelijk wedergeboren worden uit de Geest.chorsman (18 september 2010 17:07 uur)

De Bijbel is er duidelijk over dat niemand het huwelijk mag verbieden.
Elke Rooms Katholiek kan dat lezen in zijn eigen Bijbel.
1 Timotheus 4 vers 1 tot 3.RobertMichael (18 september 2010 15:19 uur)

zo ver als het nu lijkt, is er zo wie zo al geen priester die zich daar aan houdt!