Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Balkenende excuseert zich voor ‘u kijkt zo lief’

Dit artikel komt voor in dossier: Verkiezingen Tweede Kamer 2010

ENSCHEDE - Premier Balkenende bood tijdens een bezoek aan dagblad Tubantia excuses aan voor de opmerking tegen presentatrice Mariëlle Tweebeeke.

Hij deed zijn opmerking woensdagavond in het Carré-debat. Balkenende zei „u kijkt zo lief", toen RTL-presentatrice Tweebeeke bleef aandringen op een antwoord op haar vragen.

Scherpst van de snede

Een woordvoerder van Balkenende zei dat Balkenende bereid is zijn excuses te maken aan Tweebeeke voor zijn opmerking, als zij aangeeft dat ze de opmerking vervelend vond. Volgens hem werd de opmerking woensdag in Carré gemaakt in het vuur van het debat, op het scherpst van de snede, nadat Tweebeeke voor de vierde keer dezelfde vraag had gesteld waarop Balkenende eerder al drie keer niet had willen antwoorden.

Balkenende zou dus nog geen excuus maken, maar is daartoe wel bereid als blijkt dat Tweebeeke zich onprettig voelde over de bewuste opmerking. Het CDA heeft van RTL echter nog niet begrepen dat dat het geval zou zijn.

Tweebeeke liet donderdag in een reactie weten: ,,Excuses waren wat mij betreft niet nodig geweest, maar als de premier zelf vindt dat hij over de schreef is gegaan dan vind ik het prima.''

Aanmatigend

Hoofdredacteur Margriet van der Linden liet eerder weten dat CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zijn excuses moet maken. Van der Linden noemde die opmerking donderdag ,,zeer aanmatigend'', ,,totaal ongepast'' en ,,seksistisch''. Ze vindt daarom dat Balkenende excuses moet maken.

De hoofdredacteur van Opzij heeft ondertussen al steun gekregen van onder andere GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en Mariëtte Hamer (PvdA). Halsema vindt dat de premier ,,een knietje'' had verdiend voor zijn opmerking. ,,Een vrouw staat daar haar werk te doen, en dan is het de minister-president for god's sake die zo'n opmerking maakt'', aldus Van der Linden. ,,Nee, het is niet leuk, het is ongepast en het past niet in een moderne maatschappij waarin mensen de mond vol hebben van normen en waarden.''

Rare woorden

Van der Linden denkt dat Balkenende de ,,totaal niet terzake doende opmerking'' maakte, omdat Tweebeke hem kundig in het nauw dreef over de economie. ,,Het kwam compleet uit de lucht vallen. En politici zijn slimme mannen, die weten precies wat het effect van zo'n opmerking is. Hij probeerde Tweebeke expres van slag te brengen met zijn rare woorden.''

Tweebeke zelf zei na afloop van het debat dat ze even perplex had gestaan, maar razendsnel besloot niet in beeld op de opmerking in te gaan. Van der Linden: ,,Dat mensen elkaar een complimentje maken is veel gezelliger dan de middelvinger opsteken, maar dit kan echt niet.''

  • 27-05-2010 - 15.55
  • 22-09-2011 - 13.32

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren


Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen.

Reacties (10)

gert (28 mei 2010 17:35 uur)

Alles word door de linkse dolle mina's gedaan om de aandacht van de aandoenlijk zwakke stotterende Cohen af te leiden.
Enne,Halsema moet helemaal zwijgen,ze heeft nota-bene in een intervieuw met revu gezegd,meermalen het debat te ontregelen met een flirt.VanDerEe (28 mei 2010 14:24 uur)

Het lijkt wel of in campagnetijd geen muggen, maar slechts olifanten bestaan: hoe van iets kleins iets groots gemaakt kan worden..Monique1964 (28 mei 2010 9:23 uur)

Wat een storm in een glas water. Ik ben geen premier Balkenende fan, maar deze ophef vind ik ronduit bespottelijk. Wat wordt het toch een achterlijk land. Die mevrouw bleef maar zeuren om een antwoord. Ik vind dat Balkenende meer dan netjes ermee is omgegaan, zelfs heel vriendelijk! Maar ja, dat mag niet meer in dit land. Er moet hier zelfs een reclamespotje worden uitgezonden hoe je met vriendelijke mensen moet omgaan.
Omgekeerde wereld!!!
Reactie van Femke Halsema vind ik aanstoot gevender. Hoezo "knietje", da's zeker feministisch?? Mag dat wel?

Trouwens , als mijn kinderen of leerlingen blijven zeuren om iets, zeg ik ook wel eens "je kijkt ontzettend lief, maar je krijgt toch je zin niet"...ik mag wel oppassen, straks word ik uit het onderwijs gezet!
Meneer Balkenende, ik zou als ik u was niet m'n excuses maken. Waarom? Omdat u een jounaliste op een vriendelijke wijze pareert?

Moniqueplderoos (28 mei 2010 7:04 uur)

@ Debra, Inderdaad, dat zouden wij mannen ja, waarschijnlijk met nog wat meer nadruk.Frank_Ezinga (28 mei 2010 1:06 uur)

Ik stoor mij aan de quote van Van der Linden die hier wordt weergegeven. Hij haalt God's naam erbij, en dat wordt door deze, ik meen Christelijke, krant zo weergegeven. Het feit dat het met een kleine letter wordt weergegeven maakt niet uit. Hij wil z'n uitspraak kracht bij zetten en hij heeft gebrek aan woorden. "For someone's sake" betekent "out of consideration or regard for someone", in dit geval God. Dat is ijdel gebruik van God's naam, en het had beter vervangen kunnen worden door (...).HansBarkhuis (28 mei 2010 1:03 uur)

De journaliste zelf vond excuses niet nodig en Willeke Alberti vond het niet erg zei ze en een feministe schrijft in een reactie in het Parool dat ze zich er niet aan gestoord had , dus waar praat men eigenlijk over?debra (27 mei 2010 21:08 uur)

Een femme fatale? Laat zij hem dingen zeggen? Hij gaat toch zelf over wat hij zegt? Zouden jullie, mannen, hetzelfde zeggen tegen een mannelijke journalist, die scherp ondervraagt: Wat kijkt u lief!Lovale (27 mei 2010 20:13 uur)

Onvoorstelbaar, wat een onzin. Hebben we niet een reclamespotje op de televisie over hoe we met vriendelijke mensen om moeten gaan. Mevr. Van der Linde, Halsema en de rest, if you please!!!plderoos (27 mei 2010 17:43 uur)

istie een keer gewoon mens, is het weer niet goed! Ze had al 4 keer om een antwoord lopen zeuren dus het valt me nog mee dat hij maar één keer een geintje maakte! En dat die hoofdredacteur (of was het nou trice?) zich daar druk over maakt zegt meer over haar dan over Balkenende. Maar dat je niet mag zeggen dat iemand lief kijkt maar dat je hem ondertussen wel een knietje toewenst is natuurlijk al helemaal hypocriet. En dat regeert ons land, bah.

wimbok (27 mei 2010 16:14 uur)

wat kan een opmerking een stof doen opwaaien, gewoon belachelijk. ze keek gewoon vriendelijk, dat mag je toch wel bevestigen.