Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Werken als gastouder blijft populair

BARNEVELD - Zo'n 72 procent van de gastouders die momenteel kinderen opvangen, blijft dat volgend jaar ook doen. Dit ondanks strengere regelgeving vanaf 1 januari 2010.

Dit blijkt uit een enquête van het Nederlands Dagblad onder 54 kleinere regionale en grote landelijke gastouderbureaus.

Staatssecretaris Dijksma (Onderwijs en Opvang) wil dat gastouders voor 1 september 2010 een EHBO-diploma halen en een pedagogische opleiding hebben afgerond. Lukt hun dit niet, dan moeten ouders de ontvangen kinderopvangtoeslag over 2010 terugbetalen.

Met deze maatregelen hoopt Dijksma het aantal gastouders terug te brengen tot achtduizend, een getal dat door het ministerie is genoemd als een minimumgrens, zo laat haar woordvoerder Cas Teijssen weten.

Momenteel wordt aan 80.000 kinderen subsidie voor gastouderopvang verstrekt. Uitgaande van twee kinderen per gastouder, zou het om 40.000 gastouders gaan.

Op basis van de enquête van deze krant zullen er dus ongeveer 30.000 doorgaan. Dit aantal komt overeen met de verwachting van de MOgroep Kinderopvang en de Branchevereniging van ondernemers in de kinderopvang. Recent spraken zij de verwachting uit dat zo'n dertigduizend gastouders door zullen gaan en hun papieren willen halen.

Van de ondervraagde gastouderbureaus geeft 89 procent aan dat ze volgend jaar minder klanten hebben. De meestgenoemde reden van gastouders om te stoppen (63,4 procent) is dat ze vinden dat de nieuwe regels te veel gedoe meebrengen. Verder is 12,2 procent bang de examens niet te halen en vindt 7,3 procent de kosten voor gastouderopvang te hoog worden. Slechts 2,4 procent van de gastouders wilde toch al stoppen.

Het ministerie wil niet ingaan op het hoge percentage gastouders dat nu lijkt door te gaan, ondanks de strengere regelgeving. ,,Wij monitoren de situatie.''

Wel zegt woordvoerder Teijssen dat het ministerie er niet op uit is het aantal gastouders terug te brengen of te bezuinigen. Doel van het beleid is vooral fraude tegen te gaan en de kwaliteit van de gastouderopvang te verhogen.

Het ministerie hoopt verder dat een gedeelte van de huidige gastouders - ,,denk vooral aan de opa's en de oma's'' - ervoor zal kiezen niet aan de hogere kwaliteitseisen te voldoen, en dat zij net als voor 2005 zullen gaan oppassen zonder subsidie. In 2005 werd de huidige Wet kinderopvang van kracht.

Vrijdag werd bekend dat ver­schillende gastouderbureaus een fonds in het leven willen roepen om zich te beschermen tegen de financiële risico's van de nieuwe maatregelen. Dit fonds zal uitkeren in schrijnende gevallen.

Ouders betalen een eenmalige premie van enkele tientjes. Hoe hoog die bijdrage precies wordt, kon directeur Wendeline van Luijk van Flexmoeders.nl - een van de initiatiefnemers - niet zeggen.

  • 21-11-2009 - 22.30
  • 02-06-2012 - 8.53

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren