Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Darmkanker in vroeg stadium goed te genezen

DEN HAAG - Nederlanders tussen 55 en 75 jaar moeten zich voortaan elke twee jaar laten testen op darmkanker. Dat heeft de Gezondheidsraad dinsdag geadviseerd aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Het aantal sterfgevallen door darmkanker neemt de laatste jaren gestaag toe, terwijl ouderen nauwelijks stil staan bij de symptomen. Een omvangrijk bevolkingsonderzoek moet dat veranderen. Vijf vragen en antwoorden over de controle op darmkanker.

Komt darmkanker veel voor?
Dikkedarmkanker is na prostaat-, borst- en longkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De ziekte wordt jaarlijks bij meer dan ruim elfduizend landgenoten vastgesteld, voor het overgrote deel 55-plussers. Vorig jaar overleden er meer dan 4800 darmkankerpatiënten. Het aantal gevallen van darmkanker vertoont al jaren een stijgende lijn. Belangrijke oorzaken zijn ongezonde eetgewoonten en te weinig bewegen. Daarnaast is darmkanker erfelijk. Gemiddeld krijgt vijf procent van de Nederlanders darmkanker.

En toch letten ouderen nauwelijks op de symptomen?
Volgens de Maag Lever Darm Stichting weten ouderen veel te weinig van darmkanker. Uit een eigen enquête bleek dit jaar nog, dat meer dan de helft niet naar de huisarts gaat als zij verandering merken in hun stoelgang. Ook letten mensen in de risicogroep er niet op of er bloed zit bij hun ontlasting, wat kan wijzen op een poliep of erger. De stichting pleit daarom al jaren voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Welk effect wordt van bevolkingsonderzoek verwacht?
De Gezondheidsraad denkt dat de controle jaarlijks meer dan 1400 sterfgevallen kan voorkomen, als zestig procent van de ouderen deelneemt. De kans op genezing van darmkanker is hoog, mits de ziekte vroeg wordt ontdekt. Het kan namelijk vijftien jaar duren voordat een nog onschuldige poliep uitgroeit tot kanker. Gemiddeld geneest 94 procent van de patiënten dan binnen vijf jaar. Heeft de kanker zich daarentegen uitgezaaid, dan keldert de overlevingskans tot slechts acht procent.

Wat moet je doen voor het onderzoek?
Een bezoek aan de arts is niet nodig, zoals bij de landelijke controle op borst- en baarmoederhalskanker wel het geval is. Ouderen tussen 55 en 75 jaar krijgen een brief thuis, met daarbij de test. Die bestaat uit een buisje met een schroefdop waar een spateltje aan is bevestigd. In het buisje moet wat ontlasting worden gedaan en dat wordt opgestuurd naar het laboratorium. Als er aanwijzingen zijn voor darmkanker, dan volgt een poliklinisch onderzoek. Van die groep blijkt vervolgens dat er bij zestig procent wel, en bij 40 procent niets aan de hand is.

Wanneer begint de controle?
Minister Ab Klink stemt vermoedelijk in met het advies van de Gezondheidsraad. De test kan dan eind volgend jaar bij de eerste groep in de bus vallen. Overigens is gekozen voor de groep tussen de 55 en 75 jaar, omdat bij hen de meeste 'gezondheidswinst' valt te boeken. Bij mensen onder de 55 jaar komt darmkanker zelden voor, en omdat de ziekte zich zo langzaam ontwikkelt, vindt de Gezondheidsraad controle na 75 jaar weinig zinvol meer.

  • 18-11-2009 - 6.50
  • 13-12-2012 - 15.39

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren