Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

De poort van staalbedrijf Corus in IJmuiden, maandagmiddag. Werknemers waren geschrokken door de aangekondigde ontslaggolf. De meesten komen zwijgend naar buiten en willen niet reageren. ,,Schrijf maar op: ‘strakke gezichten’ ”, zegt er een. Een ander wil wel kwijt dat hij boos is: ,,In principe maakt Corus nog winst.’’ De man begrijpt niet waarom er achthonderd banen weg moeten. ,,Werknemers moeten weer het gelag betalen. Banken doen moeilijk met het verstrekken van kredieten en dat geeft een kettingreactie. De overheid zou ons veel meer moeten steunen.’’    |foto ANP/Olaf Kraak

Nieuwe ontslaggolf treft economie hard

DEN HAAG - De Nederlandse economie stevent af op een lange reeks ontslagrondes. Maandag kondigden bankverzekeraar ING en elektronicaconcern Philips aan duizenden banen te schrappen.

Ook staalconcern Corus ziet zich gedwongen om drastisch in de personeelssterkte te snijden. In IJmuiden gaan achthonderd banen verloren. Hoeveel banen Philips en ING in Nederland schrappen, is nog niet duidelijk.

De maatregelen zijn een direct gevolg van de recessie die Nederland steeds meer in haar greep krijgt. De laatste keer dat het zo hard ging, was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen liep het aantal werklozen op van tweehonderdduizend naar bijna een miljoen.

Bij ING verliezen wereldwijd nu 7000 mensen hun baan, bij Philips 6000 en bij Corus 3500.

ING heeft flink moeten afschrijven op beleggingen in de Amerikaanse hypotheeksector. Philips heeft door de afkalvende economie te kampen met dalende omzetten en maakte net als ING vorig jaar verlies. Corus, het voormalige Hoogovens, lijdt onder de afnemende vraag naar staal.

Philips en Corus zijn belangrijke leveranciers van de auto-indus­trie, die door de wereldwijde recessie de zwaarste periode in jaren doormaakt.

Deskundigen gaan ervan uit dat er nog een lange reeks ontslagrondes zal volgen. ,,Dit blijft gewoon doorgaan'', zegt de Tilburgse hoogleraar economie Ton van Schaik. Analist Michel van der Stee (Van Lanschot Bankiers) voorziet dat nog meer banken maatregelen moeten nemen. ,,Iedereen weet dat het niet goed gaat. Het enige dat banken nog kunnen beïnvloeden, zijn de kosten. Daarin kunnen ze snijden door personeel op straat te zetten.''

Onzekerheid
Gezien de grote onzekerheid over de ontwikkeling van de economie durft topman Gerard Kleisterlee van Philips niet verder vooruit te kijken dan het lopende kwartaal. Hij spreekt van ,,een van de zwaarste economische verslechteringen'' in de recente geschiedenis.

Een groot verschil met de jaren tachtig is dat toen vooral banen in de traditionele industrie verloren gingen. Toen vielen er klappen in de scheepsbouw en ook bij Philips. ,,Behalve ontslagen was er toen ook sprake van een flinke sanering'', zegt hoogleraar Van Schaik. Nu moet vooral de dienstensector eraan geloven. De bonden zijn verrast door het grote aantal ontslagen bij de bankverzekeraar. Zij willen weten hoeveel mensen in Nederland voor hun baan moeten vrezen.

Het CNV neemt geen genoegen met gedwongen ontslagen bij Corus. Zodra het beter gaat met de economie, heeft Corus als eerste nieuw personeel nodig, zegt de bond.

  • 27-01-2009 - 7.40
  • 22-09-2011 - 13.32

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren