Sluiten

Als u doorsurft op deze website, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Voor meer informatie, klik hier. [sluiten]

Nederlands Dagblad

Uitvaart prins Claus dinsdag 15 oktober

Dit artikel komt voor in dossier: Prins Claus (1926-2002)

DEN HAAG - Prins Claus wordt volgende week dinsdag 15 oktober begraven. Op die dag wordt zijn lichaam na een dienst bijgezet in de Koninklijke Grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Zowel in Delft, als in Den Haag worden naarstig voorbereidingen getroffen voor de route van de uitvaartstoet.

Mr. P. W. Waldeck, grootmeester van koningin Beatrix, heeft maandagmiddag op het stadhuis in Amsterdam aangifte gedaan van het overlijden van prins Claus zondagavond in het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Zijn zonen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn begeleidden gisteren de kist met het lichaam van de prins gemaal van het AMC naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Vooral aan het eind van de route stonden honderden belangstellenden langs de weg.

Prins Claus wordt vandaag overgebracht naar Paleis Noordeinde, waar hij wordt opgebaard tot de dag van de uitvaart. De drie prinsen houden vandaag een dodenwake bij hun overleden vader.

De burgerij kan in Paleis Noordeinde van donderdag tot en met zondag afscheid van hem nemen. Woensdag is gereserveerd voor Nederlandse autoriteiten, buitenlandse diplomaten en hoofden van internationale organisaties. Maandag wil de familie voor het laatst met de overleden prins alleen zijn.

De Eerste en Tweede Kamer zullen tot en met zijn begrafenis niet vergaderen. Wel houden zij woensdag een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst voor de prins in de Ridderzaal.

Ook andere politieke activiteiten zijn afgelast. Zo heeft premier Balkenende een bezoek aan zijn Britse collega Blair afgelast. Het CDA schort zijn campagne voor een nieuwe partijvoorzitter op uit respect voor en medeleven met koningin Beatrix en de andere leden van het koninklijk huis.

Premier Balkenende heeft gisteren koningin Beatrix condoleances van de hele ministerraad aangeboden. Ook in het buitenland wordt meegeleefd. De Belgische koning Albert stuurde de koningin zondag een rouwtelegram. Ook koningin Elizabeth van Groot-Brittanni‰ heeft een persoonlijke boodschap naar de Nederlandse koninklijke familie gestuurd. De Europese Commissie sprak gisteren haar leedwezen uit over de dood van prins Claus.

Het overlijden van Claus roept bij velen emoties los, zo bleek ook uit de stroom van reacties uit de Nederlandse samenleving. Gemeenten en particulieren maakten veel gebruik van condoleanceregisters op internet. Scouting en het Prins Claus Fonds rouwden respectievelijk om hun beschermheer en erevoorzitter. De 1300 groepen van de padvinderij gaan de prins zaterdag herdenken. Twaalf molens van De Hollandsche Molen staan tot de begrafenis in rouw. De onderste wiek is daarbij vlak n  de laagste stand vastgezet. De prins was sinds 1981 beschermheer van de molens.

Vooral in Den Haag verschenen maandag de eerste vlaggen. Vrijwel alle ambassades en overheidsgebouwen hebben hun vlaggen halfstok gehangen. Op diverse plaatsen worden festiviteiten afgelast, zoals een eeuwfeest van de Gezondheidsraad, de landelijke politiedag of de kermis op de Dam in Amsterdam. Inmiddels wordt ook naarstig gewerkt aan de voorbereidingen voor de uitvaart van de prins.

In Den Haag is net als Delft begonnen met het opknappen van de straten. Verkeer wordt omgeleid, straten afgezet en bewoners voorgelicht over de gevolgen die dat voor hen heeft. Burgemeester Van Oorschot van Delft denkt dat er langs het Delftse deel van de route plaats is voor 35.000 tot 40.000 toeschouwers. Bewoners en ondernemers spelen intussen al in op de behoefte van goed zicht. Ramen met goed zicht op de kerk deden maandag al een paar honderd euro.

  • 07-10-2002 - 13.48
  • 22-09-2011 - 13.32

waardeer:

  • Waardeer dit artikel met 1 ster
  • Waardeer dit artikel met 2 sterren
  • Waardeer dit artikel met 3 sterren
  • Waardeer dit artikel met 4 sterren
  • Waardeer dit artikel met 5 sterren